REUTERS

 У Російській Федерації мають намір провести технічну експертизу бойових модулів українських кораблів "Бердянськ" і "Нікополь", захоплених у листопаді 2018 року в районі Керченської протоки.

Про це в Facebook повідомив адвокат Микола Полозов.

"У справі військовополонених українських моряків слідчі дії тривають практично щодня, зокрема, між святковими днями. 6, 7, 8 травня також не виняток. Усіх військовополонених та їхніх адвокатів слідство вже ознайомило з постановами про призначення технічної експертизи бойових модулів МБАК "Бердянськ" і "Нікополь", - повідомив Полозов.

Відео дня

Також він підкреслив, що з кінця квітня й до цього часу проводиться ознайомлення військовополонених та їхніх захисників із постановою про призначення комісійної ситуаційної експертизи.

"Ця експертиза - своєрідне "ноу-хау "російського слідства. Фактично, від експертів потрібно давати юридичну оцінку наданим слідством доказам, хоча це є прерогативою суду", - заявив Полозов.

При цьому він зазначив, що "всі адвокати нашої команди заявляють заперечення на проведення цієї експертизи".

Читайте такожМВС посилить безпеку державних кордонів у Чорному і Азовському морях

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження до Керченської протоки буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися в Одесу, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша". 26 січня поранених українських моряків перевели з "Матроської тиші" до "Лефортово".

Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт всім військовополоненим морякам ще на три місяці, до кінця липня.

16 квітня 2019 року Україна звернулась до Міжнародного трибуналу ООН із морського права з метою звільнення українських моряків та трьох суден. У позові зазначається, що захоплення і утримання судів та членів їх екіпажів грубо порушує Конвенцію ООН з морського права. Також у позові міститься вимога негайно повернути українських моряків на Батьківщину.

23 квітня 2019 року в Гаазі відбулися консультації за позовом.

10-11 травня Міжнародний трибунал ООН із морського права проведе публічні слухання за позовом України до Російської Федерації з вимогою звільнення українських моряків.