Майже половина українців проголосувала б за вступ до НАТО \ фото: УНІАН

Майже 60% громадян України на референдумі готові проголосувати за вступ України до Євросоюзу і майже 50% проголосували б за вступ країни у НАТО.

Читайте такожСоціологи назвали п’ять перших кроків, яких українці очікують від новообраного президента

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать презентовані на прес-конференції в Києві результати соціологічного дослідження, проведеного Центром "Соціальний моніторинг", Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка та Соціологічною групою "Рейтинг".

Відео дня

Як проказало дослідження, 23,7% респондентів відзначили позитивний вплив на економічну ситуацію в Україні положень Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом, що була підписана влітку 2014 року.

«Ще 25,9% вважають, що угода вплинула частково позитивно, частково негативно. На негативний вплив вказали 12,3%. Кожен п’ятий (20%) вважає, що впливу взагалі не було, а 18,2% не визначилися або не надали відповідь», - йдеться у прес-релізі за результатами дослідження.

«Якби зараз проходив референдум, то 57% проголосували б за вступ України до Євросоюзу; 19,3% - за відновлення прагматичних економічних відносин з Росією, Білоруссю, Казахстаном та іншими країнами СНД; 13,6% не брали б участь у такому референдумі та 10,1% не визначилися», - зазначають соціологи.

Крім того, подальший шлях розвитку України як європейську інтеграцію, економічне та культурне зближення з країнами Євросоюзу бачать 43,1% українців.

Також 37,8% респондентів вважають, що в Україні потрібно розробити й втілювати програму економічного та культурного розвитку орієнтовану, насамперед, на використання внутрішніх можливостей і ресурсів.

Крім того, 12,3% опитаних виступають за відновлення й розширення економічних та культурних зв’язків з Росією.

6,8% не визначилися з цього питання.

Опитування показало, що на референдумі з питання вступу України до НАТО за вступ проголосувала б майже половина респондентів (48,9%), за позаблоковий статус – 23,2%. Не брали б участі у такому референдумі – 16%, а 11,8% - не визначилися.

Центр "Соціальний моніторинг", Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка, Соціологічна група "Рейтинг" провели національне опитування з 30 квітня по 10 травня 2019 року в 24 областях України та Києві. Загалом було опитано 3 тис. респондентів. Метод отримання інформації – індивідуальне інтерв’ю «віч-на-віч» за місцем проживання респондента. Стандартні відхилення становлять 1,10 – 1,83%.