У ТСК заявили, що правоохоронці загубили речові докази / фото УНІАН

У Тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради України з розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів нарікають на втрату правоохоронцями речових доказів у низці справ.

Читайте такожРозкрадання в армії: ТСК Ради 28 травня підіб’є підсумки – Вінник

Як передає кореспондент УНІАН, під час відкритої частині засідання голова ТСК, позафракційний депутат Борислав Береза та член ТСК, депутат від "Самопомочі" Олена Сотник заявили про втрату правоохоронцями речових доказів у кількох справах у Одеській області та у Києві.

Відео дня

"Або це якесь недбальство, або, можливо, навіть службовий злочин", - сказала Сотник.

Своєю чергою Береза повідомив про зникнення речових доказів у кримінальному провадженні за фактом нападу на столичну активістку Валентину Макарову, яку жорстоко побили у липні 2015 року, а в її собаку стріляли з травматичного пістолета.

"Позавчора мені стала відома інформація, яка мене дуже здивувала: що у справі, яку ми розслідуємо по Києву, зникли речові докази. І зараз жодна людина не може пояснити, як це сталося. Останній раз, коли з'ясовували, то людина, яка розвалила справу про напад на Валентину Макарову, перейшла працювати до НАБУ. Я не знаю, підвищення це чи якесь покарання для тієї людини", - зазначив Береза.

За словами депутата, правоохоронець, якого призначено займатися справою Макарової, повідомив, що "втрачені вже нові речові докази - гільзи".

Береза наголосив, що надішле поліції повідомлення про системну втрату речових доказів у справі Макарової протягом трьох років.

"Кожного разу щось втрачають. Як тільки знаходять - зразу втрачають", - додав він.

Своєю чергою Сотник запитала у присутнього на засіданні заступника голови Нацполіції - начальника Головного слідчого управління Віталія Невгада, чи знають у поліції про ситуацію з втратою речових доказів у справах про напади на активістів.

У відповідь Невгад зазначив, що поліції відомо про втрату речових доказів у справі щодо нападу на активістів в Одесі.

"Дійсно, такий факт має місце. По даній ситуації було проведено службове розслідування. За результатами службового розслідування ряд співробітників звільнений з органів Національної поліції. Матеріали, висновки службового розслідування направлені за територіальністю до ДБР, яким свого часу внесено дану інформацію в ЄРДР і розпочато розслідування", - сказав Невгад.

За його словами, якщо буде встановлено, що в діях правоохоронців були ознаки складу злочину, вони нестимуть кримінальну відповідальність.

Водночас Невгад зазначив, що «маються на увазі три кримінальні провадження по епізоду, який об'єднаний в одне кримінальне провадження... Крім ситуації по Одесі, фактично, нами не було встановлено фактів відсутності або кримінальних проваджень, або речових доказів».