Луценко порівняв Україну з "великим кораблем, який після правління Януковича був фактично тотально затоплений водою корупції" / фото УНІАН

Найбільшими джерелами корупції в Україні на сьогодні є державні підприємства, митниця, а також неврегульована реєстраційна система.

Про це генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив у відео на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожЛуценко похвалився успіхами та розкритикував НАБУ за «нульові результати» (відео)

Відео дня

Він порівняв Україну з «великим кораблем, який після правління Януковича був фактично тотально затоплений водою корупції і не міг рухатись», а корупцію – дірками, які не дають цьому кораблю вийти в море.

За словами Луценка, правоохоронні органи можуть або відкачувати цю воду помпою, тобто саджати корупціонерів, або «латати дірки в бортах корабля» – закривати джерела корупції.

Генпрокурор вважає саме державний сектор, митницю і реєстраційну систему, що породжує рейдерство, найбільшими джерелами корупції, які лишилися в країні.

Він наголосив, що в Україні найбільша кількість державних підприємств у світі – 3,6 тис., з яких половина є неприбутковими, а третина – збитковими. Саме через них деякі політики здійснюють оборудки, тому потрібно якнайшвидше проводити велику приватизацію і позбуватися цього джерела корупції.

«Всі ці підприємства, які працюють на партійного боса, мають бути на чесному аукціоні приватизовані, гроші мають піти в бюджет, а підприємства - дати роботу нормальним людям з нормальними білими зарплатами і податками», - сказав Луценко.

Що стосується митниці, то генпрокурор заявив, що близько 30% її доходів на сьогодні знаходяться у «тіні», тому для їх легалізації потрібно використовувати електронні сканери і системи обліку, а також співпрацювати з іноземними партнерами. За його словами, вирішення цієї проблеми є питанням політичної волі.

Третім джерелом корупції Луценко назвав неврегульовану реєстраційну систему, яка породжує рейдерство. Проблема незахищеності власності відлякує більшість потенційних інвесторів, тому її потрібно вирішувати, наголосив генпрокурор.