США докладуть зусиль для повернення моряків з російського полону \ Фото УНІАН

США  шукатимуть шляхи якнайшвидшого повернення на батьківщину українських військових моряків, захоплених у полон Росією в 2018 році у Керченській протоці.

Читайте такожТрибунал ООН зобов'язав Росію звільнити 24 українських моряків (відео)

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні в Одесі заявив журналістам член Комітету з питань безпеки і розвідки Сенату США Джеймс Ленкфорд.

Відео дня

«Я розумію, що серце кожного з громадян України і Одеси дуже хвилюються за повернення українських моряків, захоплених у полон російською владою. Ми будемо шукати шляхи їх якнайшвидшого повернення на батьківщину і до їхніх родин», - заявив Ленкфорд.

Він додав, що сьогодні в рамках його робочого візиту до Одеси, куди він прибув уперше, також відбудуться зустрічі з командуванням ВМС ЗСУ, інших родів військ, а також представниками місцевої влади. У програмі - обговорення питань економіки, зміцнення співпраці між країнами.

Сенатор також заявив, що після Одеси відбуде з робочим візитом до Києва.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя.

Окупанти захопили у полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ. Суд зобов'язав Росію звільнити 24 українських моряків і судна. Водночас суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.

Згідно з рішенням суду, РФ до 25 червня повинна поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.

У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України до РФ звільнити захоплених моряків і військові судна.