Ілюстрація / REUTERS

У Міністерстві закордонних справ наголошують, що Україна розраховує на підтримку нового складу Європейського парламенту у спільній протидії російській агресії.

Про це йдеться у коментарі МЗС України щодо виборів до Європарламенту, які відбулися в державах-членах Євросоюзу 23-26 травня.

Зокрема, в Україні вітають партнерів в ЄС з успішним проведенням загальноєвропейських виборів, за підсумками яких буде сформований Європарламент 9-го скликання на період 2019-2024 років.

Відео дня

"Декларуючи свої європейські прагнення і поділяючі спільні з ЄС цінності, Україна з великим інтересом і надією стежила за демократичним волевиявленням громадян ЄС. Високий інтерес громадян Євросоюзу до участі у виборах став свідченням збереження довіри до інституцій ЄС та відданості європейській ідеї", - заявили в МЗС.

"Попередні результати волевиявлення засвідчують переконливу перемогу проєвропейських сил, які виступають за подальший розвиток ЄС, готові до вироблення ефективних рішень для подолання нових викликів і загроз, що постають сьогодні перед Європою, а також прагнуть до консолідації спільних європейських цінностей", - наголошується у повідомленні.

Читайте такожВибори до Європарламену: у Франції та Австрії лідирують партії Ле Пен і Курца

"Вітаємо продемонстровану під час виборів здатність ЄС протидіяти спробам Росії втручатися у виборчі процеси Євросоюзу шляхом кібер- і дезінформаційних атак та пропаганди", - заявили в МЗС.

При цьому, сказано, що Україна розраховує на продовження плідної співпраці з новообраним Європарламентом у питаннях реалізації європейського курсу України, втіленні у життя внутрішніх реформ, а також у спільній протидії російській агресії.

"Переконані, що підтримка суверенітету, незалежності і територіальної цілісності нашої держави залишиться константою двосторонніх відносин України з Європарламентом і Європейським Союзом в цілому", - сказано у повідомленні.

Також підкреслюється, що в Україні зроблять все можливе, аби безпрецедентний рівень парламентського співробітництва України з ЄС було збережено протягом наступних 5 років.

"Користуючись нагодою, висловлюємо глибоку вдячність керівництву і депутатам Європейського парламенту 8-го скликання (2014-2019 рр.) за взаємодію та підтримку України у складні часи. Очікуємо на продовження співробітництва з новообраним Європарламентом, спрямованого на поглиблення співпраці між Україною і ЄС та подолання спільних викликів", - підсумовується у заяві.

Як повідомляв УНІАН, найбільші політичні групи в Європейському парламенті "Європейська народна партія" та "Прогресивний альянс соціалістів і демократів", які називають "великою коаліцією", отримають менше 50% місць у новому скликанні Європарламенту. Їм доведеться шукати союзника для формування коаліції і у подальшому складу Європейської комісії.