Кястутіс Ланчінскас розкритикував Луценка / .euam-ukraine.eu

Керівник Консультативної місії Євросоюзу Кястутіс Ланчінскас висловив переконання, що генеральний прокурор України не може бути політиком і має мати юридичну освіту.

Читайте такожЛуценко заявив, що має намір подати у відставку після виборів до Ради

"Генеральним прокурором має бути прокурор, а не політик. Моя думка з цього приводу давно не є секретом. Прокурор не має права бути політизованим і не має права представляти ту чи іншу політичну силу. Такого ніде немає. Так має бути і в Україні", - сказав Ланчінскас в інтерв’ю «Європейській правді».

Відео дня

Крім того, європейський посадовець переконаний, що Генпрокуратуру має очолювати людина із сильними моральними цінностями.

«яка може, так би мовити, переконати персонал, тобто прокурорів, які працюють в його системі, що ці цінності – важливі. На гербі прокуратури написано: "Закон, честь і гідність". Тож новий генеральний прокурор, по-перше, повинен сам вірити в цей девіз і використовувати всі свої зусилля, щоб переконати прокурорів повірити в нього. Ось тоді будуть зміни", - наголосив Ланчінскас.

Очільник місії ЄС також розкритикував те, що Луценко публікує у соцмережах матеріали кримінальних справ, які за законом публікувати не можна.

"І генпрокурор це повинен знати, тому що він генпрокурор. Чи це нормально, коли там з'являються результати судмедекспертизи Каті Гандзюк? Це неприйнятно! Або, хай це і давня історія, коли були оприлюднені імена детективів НАБУ під прикриттям", - підсумував він.

Раніше Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що його відомство разом з колегами успішно веде боротьбу з корупцією «категорії Б», в той час як САП і НАБУ провалили боротьбу з корупцією у найвищих ешелонах влади.