Юрій Луценко провів лекцію про успіхи Генпрокуратури / Facebook - Юрій Луценко

Генпрокурор Юрій Луценко стверджує, що його відомство разом з колегами успішно веде боротьбу з корупцією «категорії Б», в той час як САП і НАБУ провалили боротьбу з корупцією у найвищих ешелонах влади.

Читайте також"А у вас є докази про скоєний Портновим злочин?" - Луценко про повернення заступника глави АП часів Януковича

Свою думку Луценко обґрунтував у відеозверненні, оприлюдненому в Facebook, коментуючи розмови про необхідність замінити керівників правоохоронних органів.

Відео дня

«Хотів би, щоб ми одразу розібралися – хто працював, а хто саботував поставлені законом завдання», - вказав генпрокурор.

За словами Луценка, закон створив фактично дві правоохоронні структури, які мають протидіяти корупції.

«Перша з них – це генеральна прокуратура України, яка разом зі своїми колегами з національної поліції, з фіскальної служби, Служби безпеки України та новоствореного Державного бюро розслідувань має протидіяти корупції категорії «Б». Категорія «Б», говорячи простою, людською мовою – це корупція від голови сільради до заступника губернатора, за умови, якщо вони поцупили не більше мільйона гривень», - зазначив очільник ГПУ.

За боротьбу з корупцією категорії «А», як стверджує Луценко, відповідає інша група правоохоронних органів.

«Це спеціалізована антикорупційна прокуратура, абсолютно незалежна від нас, і підпорядковане їй Національне антикорупційне бюро… Категорія «А» - це протидія корупції губернатора, депутата Верховної Ради, міністрів, віце-прем’єрів, прем’єр-міністрів, найвищих посадових осіб держави», - вказав він.

Далі генпрокурор вирішив порівняти результати боротьби у різних категоріях.

«Результати Генеральної прокуратури України достатньо відомі. Ми маємо, разом з нашими колегами, 2876 вироків корупції. Не арештів, не відправлених в суд справ, а вироків корупціонерам категорії «Б». Також ми спільно повернули державі поцуплених 125 млрд гривень», - вказав він.

«Який же результат протидії великій корупції? Як кажуть, «великій рибі», яку мало зловити НАБУ і САП? За ті ж самі три роки вони мають дуже прості результати: 0 вироків і 450 млн грн, повернутих до бюджету. З моєї точки зору, абсолютно об’єктивно, за три роки це дуже різні результати», - резюмував Луценко.

Луценко заявив, що САП і НАБУ явно не впорались з поставленими завданнями.

«Хочу сказати, саме НАБУ, яке багато говорить, але показує нульовий результат, керівник якого призначається указом президента, з моєї точки зору, має відповісти за провал боротьби з високопоставленою корупцією першим», - підсумував генпрокурор.

Нагадаємо, справи НАБУ та САП має розглядати Вищий антикорупційний суд України, що утворюється відповідно до судової реформи 2016 року. Проте, Рада ухвалила закон про Вищий антикорупційний суд лише 7 червня минулого року, а президент підписав його 11 червня.  

Законом встановлюється, що суд є постійно діючим вищим спеціалізованим судом у системі судоустрою України. Згідно із законом, апеляційні скарги на рішення судів першої інстанції у справах, переданих НАБУ і САП до моменту створення Вищого антикорупційного суду, оскаржуватимуться не в Апеляційній палаті ВАС, а в апеляційних судах загальної юрисдикції.

Наразі очікується, що Вищий антикорупційний суд почне повноцінно працювати 5 вересня 2019 року.