Ілюстрація / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський найближчим часом подасть до Верховної Ради законопроект про повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Читайте такожДанилюк має намір перетворити РНБО на майданчик з ухвалення стратегічних рішень

Про це заявив новопризначений секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк, у минулому радник президента України Володимира Зеленського й екс-міністр фінансів України.

Відео дня

«Президент Зеленський найближчим часом подасть цей законопроект до Верховної Ради, саме його команда розробила такий законопроект. Сьогодні, я сподіваюся, він буде остаточно узгоджений з нашими міжнародними партнерами, і він буде поданий до Верховної Ради. І ніщо не може зупинити депутатів в ухваленні цього важливого рішення», - зазначив Данилюк.

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого Конституційний суд ухвалив рішення, в якому визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення). У рішенні зазначається, що стаття 368-2 КК втрачає чинність з дня ухвалення судом цього рішення.

27 лютого в Національному антикорупційному бюро України заявили, що через рішення КСУ всі провадження стосовно корупціонерів буде закрито.

28 лютого тодішній президент України Петро Порошенко заявив, що підписав і доручив зареєструвати у Верховній Раді як невідкладний законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. За його словами, в новому законопроекті стаття Кримінального кодексу про незаконне збагачення буде виписана так, що «комар носа не підточить».

1 березня в Національному агентстві з питань запобігання корупції заявили, що рішення Конституційного суду про неконституційність статті 368-2 Кримінального кодексу позбавляє можливості встановити ознаки незаконного збагачення в деклараціях за 2015-2018 роки.

Згідно із заявою міжнародної організації з питань боротьби з корупцією Transparency International, через рішення Конституційного суду щодо незаконного збагачення Україна може втратити безвізовий режим з Європейським Союзом.