/ Wikipedia.org

Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб ініційовано запровадження обмежувальних заходів до 28 юридичних осіб - наукових і музейних установ, представники яких брали участь у незаконних археологічних розкопках на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та Севастополя.

Читайте такожУкраїна запроваджує санкції проти археологів за незаконні розкопки в окупованому Криму – МінТОТ

Як повідомляє прес-служба МінТОТ, до розкопок залучена низка провідних наукових і музейних установ Російської Федерації. Активну участь в археологічних розкопках беруть кримські наукові установи, що були незаконно зареєстровані як російські юридичні особи.

Відео дня

Велика кількість незаконних археологічних розкопок здійснюється в межах реалізації РФ великих інфраструктурних проектів – будівництва транспортного переходу через Керченську протоку, будівництва така званої «траси Таврида» тощо.

За період 2014-2018 років Мінкультури РФ було ухвалено більш як 90 наказів про видачу дозволів на проведення археологічних розкопок на тимчасово окупованій території АРК та м. Севастополя.

«В межах здійснення моніторингу дотримання правового режиму тимчасово окупованої території МТОТ було ідентифіковано низку фізичних осіб, що отримали дозволи на проведення незаконних археологічних розкопок. До 15 з них, які є громадянами Російської Федерації, за ініціативи МТОТ, Указом Президента України від 19.03.2019 № 82/2019 було застосовано санкції», - сказано у повідомленні.

Зараз МінТОТ ініційовано запровадження обмежувальних заходів до 28 юридичних осіб наукових і музейних установ, представники яких взяли участь у незаконних археологічних розкопках на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя.

Проект відповідного акта направлено на погодження до заінтересованих органів державної влади, після чого він буде спрямований на розгляд уряду.