Володимир Зеленський / REUTERS

Побороти корупцію і відновити мир на Донбасі – з такими обіцянками Зеленський йшов у президенти, і ці очікування його виборців тепер для нього буде непросто втілити у життя. А його перемога – це водночас і добра, й погана новина для Москви.

Читайте такожПерші закордонні візити Зеленського: куди поїде президент і чому це важливо

Таку думку висловив керівник російського департаменту у Центрі Східних досліджень у Варшаві Марек Менкішак, передає Голос Америки. "Думаю, для росіян Зеленський становить як певну можливість, так і виклик. Вони були готові до його перемоги, але не очікували, що вона буде настільки беззаперечною. Це поганий сигнал для Москви, бо він отримав велику підтримку виборців", - каже експерт.

Відео дня

Втім значна підтримка має і зворотній бік для президента України, говорить Менкішак. "З іншого боку, така підтримка чинить величезний тиск на нього в питанні очікувань, які, певно, перебільшені, бо їх дуже важко виконати. Одним з пріоритетів для Зеленського був мир з Росією. Українцям потрібно буде пожертвувати чимось заради такого миру. І це створює для росіян можливості проштовхувати власний порядок денний", - зазначив польський експерт.

Дослідник вважає, що у цьому випадку найкращою тактикою для Зеленського буде провадити реформи і об’єднувати країну. "Він має величезну можливість об’єднати країну й змусити людей з південного сходу України бути залученими й визнаними як справжні патріоти України, і це йде у розріз з російськими інтересами, адже вони зацікавлені у тому, щоб послабити й розділити Україну. Тож боротись із корупцією та реформувати країну для Зеленського, що, принаймні, він обіцяє робити, буде найбільшою загрозою для Росії, бо це руйнує російську пропаганду про те, що Україна – це держава, що не відбулась, що потонула у корупції і де воюють так звані "повстанці".

Кремль дуже боїться успіху України, вважає Менкішак, адже це створює потужний приклад для російського суспільства, що й без того захоплено стежить за політичними подіями в Україні і за тим, чого немає в Росії – зміни влади і справжньої демократії.