МЗС України / REUTERS

Міністерство закордонних справ України очікує від новообраного генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич, яка почне виконувати свої обов'язки з 18 вересня, кроків з метою припинення російської агресії.

Про це йдеться у заяві МЗС України.

Читайте такожКомітет Ради розгляне призупинення участі української делегації у ПАРЄ

Відео дня

В МЗС наголосили, що Пейчинович-Бурич вступає на посаду восени цього року у часи, коли Рада Європи переживає одну з найсерйозніших криз у своїй історії.

"Ця криза була викликана системними проблемами, які беруть свій початок ще з 90-х років, і кульмінацією яких стала повна дискредитація одного з найважливіших органів Ради Європи - Парламентської асамблеї", - вважають в МЗС.

При цьому українські дипломати нагадали, що з рішенням про безумовне повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи, РЄ втратила свій авторитет, а відтак і здатність ефективно захищати верховенство права, права людини та демократію в усіх державах-членах.

"Попередній Генеральний секретар, на жаль, не зміг вивести Організацію на шлях розв'язання кризи, а більшість його дій навпаки призвели до її поглиблення. Рада Європи не спромоглася дати адекватну відповідь ані на російську агресію в Грузії, ані на міграційну кризу в Європі, і виявилася політично слабкою перед триваючою російською агресією в Україні", - наголосили в МЗС.

Водночас, в українському зовнішньополітичному відомстві зауважили, що будуть "уважно стежити за діями нової генерального секретаря, аналізувати, наскільки вони, на відміну від дій попереднього керівника Секретаріату РЄ, зможуть створити передумови для відновлення довіри до Організації, а відтак – повернення їй провідної ролі у просуванні стандартів демократії, верховенства права і прав людини на континенті".

"Очікуємо на конкретні кроки Генерального секретаря задля забезпечення виконання Росією вимог, що містяться у рішеннях Ради Європи щодо припинення російської агресії проти України, в тому числі щодо звільнення незаконно захоплених українських моряків, українських політичних в'язнів, які незаконно утримуються в окупованому Криму та на території РФ, припинення системних переслідувань кримських татар та зняття заборони на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу на тимчасово окупованому півострові", - заявили в МЗС.

Також українські дипломати пропонують новій очільниці Секретаріату РЄ розробити нову стратегію ефективного управління людськими, фінансовими та адміністративними ресурсами Організації, які дозволять позбавитися марнотратства і забезпечити ефективне функціонування її інституційних механізмів.

"Вважаємо важливим ще раз критично підійти до бачення реформ РЄ, яке було запропоновано до обрання нової керівниці Секретаріату. Закликаємо до конструктивної співпраці і взаємодії Генсекретаря з Комітетом міністрів Ради Європи та його головуванням, яке здійснює політичне керівництво організацією", - йдеться у заяві.

"У такому розумінні МЗС України готове співпрацювати з новою Генсекретарем у створенні умов для того, щоб Рада Європи змогла отримати шанс на шлях до відновлення авторитету. МЗС буде тісно співпрацювати із наступним головуванням Грузії в Комітеті міністрів РЄ для досягнення цих цілей", - заявили українські дипломати.

Як повідомляв УНІАН, Пейчинович-Бурич була обрана новим генсеком Ради Європи 26 червня на сесії ПАРЄ. Її обрано на п'ятирічний термін - до 2024 року включно.

Нині вона віце-прем'єр-міністр, міністр закордонних і європейських справ Хорватії. Пейчинович-Бурич почне виконувати повноваження генсека РЄ з 18 вересня 2019 року.