«Мир за будь-яку ціну» не схвалюють виборці жодної з партій / facebook.com/pressjfo.news

Встановлення миру на Донбасі силовим шляхом підтримують лише 17% населення, 49% – вважають, що «заради миру варто погоджуватися на компроміси, але не на всі».

Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Читайте такожПартія «Слуга народу» трохи втрачає рейтинг підтримки, «Опозиційна платформа – За життя» - збільшує - опитування

Відео дня

При цьому, як зазначається в результатах дослідження, найбільше прихильників силового варіанту серед жителів Заходу (28%) та Центру (16%) і значно менше – на Півдні (8%) та Сході (13%). Більшість населення – 49% – вважає, що «заради миру варто погоджуватися на компроміси, але не на всі». Така думка переважає в усіх регіонах: у Центральному (51%), Східному (50%), Південному (48%), Західному (28%).

«Мир за будь-яку ціну» не підтримується виборцями жодної з партій. Найменше «мир за будь-яку ціну» підтримують виборці партій «Голос» (10%) та «Європейська солідарність» (7%), найбільше – виборці партії «Опозиційна платформа – За життя» (36,5%). Проте й виборці цієї партії переважно вважають, що «задля миру слід іти на компроміси, але не на всі» (45%).

Водночас, як показало опитування, громадяни України вважають неприйнятними більшість можливих компромісів, які обговорюються в публічному просторі та передбачені Мінськими домовленостями.

"Найменш прийнятними для громадян України, причому в усіх регіонах, є проведення виборів на умовах бойовиків (неприйнятно для 66% опитаних, прийнятно для 13%), повна амністія всіх учасників бойових дій проти українських військ (неприйнятно – 61%, прийнятно – 15%), формування силових органів ОРДЛО лише із місцевих представників (неприйнятно – 58%, прийнятно – 18%). Переважно неприйнятними є для населення України й внесення змін до Конституції щодо надання російській мові статусу державної мови (неприйнятно – 54%, прийнятно – 30%), згода на особливі політичні та економічні відносини тимчасово непідконтрольних територій з Росією (неприйнятно – 53%, прийнятно – 23%), ухвалення закону про нейтральний та позаблоковий статус України (неприйнятно – 48%, прийнятно – 29%)", - йдеться в результатах опитування.

Розділилася громадська думка щодо проведення прямих переговорів з керівниками самопроголошених «ДНР» та «ЛНР»: 41% громадян вважають це прийнятним і стільки ж – 41% – неприйнятним. Причому, як зазначається, поділ думок має чітко виражений регіональний характер: найбільше підтримують проведення таких переговорів на Сході (для 54% це прийнятно, для 33% – ні) і на Півдні (відповідно, 68% і 20%). Неоднозначним є й ставлення до припинення блокади шляхів та відновлення торгівлі з «ДНР» та «ЛНР»: таку пропозицію вважають прийнятною 32% українців, неприйнятною – 48%. Проте в регіонах думки діляться: припинення торговельної блокади вважають прийнятним 52% на Півдні (неприйнятним – 22%) та на Сході (47% – прийнятним і 36% неприйнятним). На Заході ставлення до цієї пропозиції різко негативне: лише 15% вважають таку пропозицію прийнятною, а 15% – ні, переважає негативне ставлення й у Центральному регіоні (прийнятно – 32%, неприйнятно – 48%).

Читайте такожОпитування показало, кого українці хочуть бачити у кріслі прем'єра

Вищеназвані компроміси є неприйнятними для більшості виборців різних політичних сил, за винятком прихильників партії «Опозиційна платформа – За життя». Зокрема, лише ці виборці вважають прийнятним проведення прямих переговорів з керівниками «ДНР» та «ЛНР» (75%). Проте навіть ці виборці не сприймають усі компроміси, що пропонуються: неприйнятними для них, як і для решти виборців, є проведення місцевих виборів в «ДНР» та «ЛНР» на умовах, які вимагаються бойовиками (не прийнятно для 45%, прийнятно для 30%), формування місцевої поліції, судів та прокуратури в ОРДЛО винятково з місцевих представників (не прийнятно – 46%, прийнятно – 30%), повна амністія для всіх учасників бойових дій проти українських воїнів (неприйнятно для 43%, прийнятно для 30%).

Щодо політичного майбутнього територій «ДНР» та «ЛНР», більшість громадян України віддають перевагу варіанту повернення окупованих територій на довоєнних умовах (54%). Ще 17% респондентів бажають, щоб ці території повернулися до України, але отримали більше незалежності від Києва. Варіант автономії у складі України підтримують лише 12% українців, причому навіть на Сході прихильників автономії лише 23%. Незалежність цих територій чи приєднання їх до Росії підтримують лише 4%, найбільше – на Сході.

Найбільше підтримують автономію «ДНР» та «ЛНР» виборці «Опозиційної платформи – За життя» – 31%, проте й серед прихильників цієї партії переважає думка, що ці території слід повернути до України на тих самих умовах, що й раніше (35%), чи «щоб вони повернулися до України, але отримали більше незалежності від Києва» (20%). Перетворення цих територій на незалежні держави підтримує лише 5,5% виборців «Опозиційної платформи – За життя», а входження до Російської Федерації – менше 1%.

"Пропозицію щодо введення миротворчих сил ООН на окуповані території «ДНР» та «ЛНР» загалом підтримують 55,5% населення України, не підтримують – 25%, а 20% свого ставлення не визначили. З цього питання існують регіональні відмінності: найбільше підтримують введення миротворчих сил у Західному (74%) та Центральному (62%) регіонах, а от у Південному та Східному регіонах думки неоднозначні: у Південному регіоні підтримують введення миротворчих сил 38%, не підтримують 34%, у Східному регіоні підтримують 37%, не підтримують 42%. Єдиною політичною силою, чиї виборці проти введення миротворчих сил, є «Опозиційна платформа – За життя» (підтримують введення миротворчих сил 32% виборців, не підтримують – 50%)», - йдеться у дослідженні.

***Опитування проведено з 13 по 20 червня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.