Туск вважає малоймовірним ухвалення швидкого рішення про запровадження нових санкцій проти РФ / фото УНІАН

Президент Європейської Ради Дональд Туск заявляє, що у короткостроковій перспективі є малоймовірним ухвалення рішення про запровадження нових санкцій проти Російської Федерації через відмову звільнити захоплених українських моряків.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Туск сказав на прес-конференції в Києві за підсумками проведення 21-го саміту Україна-ЄС.

Зокрема, його запитали, з огляду на заклик Євросоюзу до РФ щодо звільнення 24 українських моряків, до якого Росія не прислухається, на якому етапі ЄС буде готовий вжити більш рішучих заходів, аби змусити Росію виконати ці вимоги. «Дуже малоймовірно, що ми ухвалимо рішення щодо нових санкцій у короткотерміновій перспективі», - сказав Туск.

Відео дня

При цьому він нагадав, що нещодавно були продовжені на півроку економічні санкції проти Росії.

Читайте такожЗеленський: працюємо вдень і вночі, аби повернути полонених моряків додому

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була проінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.

Росія відмовилася виконати наказ Трибуналу ООН. У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України про звільнення захоплених військових суден і моряків.