СБУ розслідує публікацію карти "угорського Закарпаття" в газеті Товариства угорської культури / Facebook, Управління Служби безпеки України в Закарпатській області

Слідчий відділ Управління СБУ в Закарпатській області вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості щодо публікації в газеті «Kárpátalja» карти, на якій частина Закарпатської області умовно позначена як територія Угорщини.

Читайте такожУкраїна застерігла Угорщину від втручання у вибори до ВР

Як йдеться в повідомленні обласного управління СБУ в Facebook, відомості внесено за ознаками вчинення злочину передбаченого ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України («Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України»).

Відео дня

Так, на титульній сторінці видання «Kárpátalja» було зображено частину Закарпатської області в межах виборчих округів, на яких балотуються кандидати в народні депутати від угорської меншини (ОВО №№ 68, 69 та 73), де населені пункти з компактним проживанням угорської нацменшини (т.зв. Притисянський район) розфарбовані в кольори угорського національного прапора.

«Зважаючи на те, що зображення із картою Закарпатської області на фоні угорського прапору містить ознаки посягання на територіальну цілісність України та може спровокувати сепаратистські настрої в середовищі угорської національної меншини, розповсюдження друкованих матеріалів із вказаним зображенням є публічними закликами до зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України», – йдеться в повідомленні СБ.

Процесуальне керівництво за вказаним фактом здійснює прокуратура Закарпатської області.

Раніше у Міністерстві закордонних справ закликали Генеральну прокуратуру і Службу безпеки України розслідувати появу в газеті зображення частини території України у складі Угорщини.

Про це заступник міністра закордонних справ Єгор Божок повідомив у Twitter. "На передовиці газети "Карпаталія" ГО "Товариство угорської культури Закарпаття" під гаслом "Угорець, вставай!" ілюстрована приналежність Угорщині низки територій України. Сепаратизм!", - наголосив Божок та опублікував фотокопію сторінки газети із зображенням частини Закарпатської області.