Ілюстрація / REUTERS

Для політики в Європі це вже знайома історія. Харизматичний аутсайдер захоплює уяву народу, втомленого від по буркотливого політичного класу в стагнації. Він швидко набуває популярності на чолі руху, змітаючи старі еліти й отримуючи доступ до всіх важелів влади.

Поки що цей сценарій ідеально описує президента України Володимира Зеленського, який після парламентських виборів отримав безпрецедентний контроль в країні. Але наступний розділ цієї історії дуже часто розповідає про розчарування. Від Алексіса Ціпраса в Греції до Еммануеля Макрона у Франції – існує безліч прикладів того, як плани лідерів щодо радикальних змін були зірвані перебільшеними очікуваннями. Про це пише Bloomberg.

Читайте такожHandelsblatt: ЄС і МВФ не розуміють напрямок руху України навіть після виборів

Відео дня

Видання зауважує, що Зеленський, який ще рік тому грав президента в телесеріалі, тепер змушений мати справу можливо навіть з більшими викликами, ніж його попередник. Йому потрібно розібратися з війною, корупцією й економічними проблемами. І виправити все це він пообіцяв. Щоб досягти бодай краплі успіху йому доведеться прокладати шлях через «мінне поле», створене впливовими олігархами й корумпованими чиновниками. А при цьому ще й вести переговори водночас з МВФ і Володимиром Путіним.

«Проводити реформи не легко через колосальний опір всередині організацій і на всіх рівнях державної бюрократії», - сказала виданню екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарева.

«Реформи дискредитуються в ЗМІ, які належать олігархам», - пояснила вона.

Bloomberg нагадує, що у випадку Макрона спроба приборкати роздуту бюрократію і просунути закони, націлені на стимуляцію бізнесу, зіштовхнулися з протестами «Жовтих жилетів». Ціпрас обіцяв домовитися про нові умови з МВФ, щоб ослабити заходи жорсткої ощадливості. Але в результаті йому довелося погодитися на вимоги кредиторів, що призвело до його виборчої поразки цього місяця.

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: В України немає іншого шляху, окрім як провести реформи й позбутися корупції

Для Зеленського першим завданням буде розібратися з брудними чиновниками. В рейтингу сприйняття корупції Transparency International Україна стоїть вище лише Росії й Азербайджану. А Петро Порошенко в часи свого президентства повільно проводив реформи лише під тиском МВФ.

«Перешкоди неминучі. Існує глибокий зв’язок між бізнесом і політикою. І очевидно, що деякі люди не хочуть змін», - сказав виданню голова центру «Пента» Володимир Фесенко.

Іншим завданням для президента України буде відновити переговори з МВФ, щоб отримати нову фінансову допомогу, оскільки країні потрібно наступного року сплатити 28 мільярдів доларів боргів. Тож, вірогідно, наступному уряду доведеться строго виконувати жорсткі бюджетні цілі, продовжуючи роки надзвичайної ощадливості.

Виборці вимагають покращити стандарти життя. І Зеленський пообіцяв скоротити ціни на газ на 21%. Це може зменшити вартість опалення, яка з’їдає значну частину доходів середньостатистичних українців взимку. Оскільки ціни на газ у світі впали, МВФ не виступав проти. Однак, якщо раптом газ знову подорожчає, Києву буде важко повернути підвищення цін.

Читайте такожPolitico: Нова влада України повинна очистити СБУ від корупції

«У команди Зеленського мало місця для маневрів, якщо вона хоче, щоб притік фінансової підтримки Заходу продовжувався»,  - каже старший аналітик IHS Markit Ліліт Геворгян.

«Прості українці втомилися від економічних проблем. Але минуть роки, перш ніж болючі заходи збалансують і вилікують українську економіку», - додала вона.

Все це відбувається на тлі війни з силами Кремля на Донбасі, яка з 2014 року відібрала життя 13 тисяч людей. Зеленський сказав, що він домовиться з Путіним. Але його зусилля вже зіштовхнулися з труднощами. Москва відкинула його вимоги звільнити українських моряків, захоплених незаконно в міжнародних водах.

«Переговори з кимось, хто керує Росією останні 20 років, з позиції абсолютного політичного новачка будуть важкими будь-коли, навіть за підтримки Німеччини, Франції й, можливо, США», - сказала аналітик консалтингової компанії Teneo Intelligence Отілія Дханд.

«Коли йдеться про реальні результати, якщо врахувати червоні лінії кожної зі сторін, нічого насправді не зміниться. Зеленський мало про що може домовитись», - додала вона.