Горбатюк спростовує закиди на свою адресу з боку генпрокурора Луценка у справі про підозри суддям ОАСК / фото УНІАН

Керівник управління спецрозслідувань Генпрокуратури України Сергій Горбатюк спростовує закиди на його адресу з боку генерального прокурора Юрія Луценка.

Про це він повідомив кореспонденту УНІАН, коментуючи сьогоднішню заяву допит генпрокурора Юрія Луценка у Facebook щодо ситуації навколо повідомлення про підозру суддям Окружного адміністративного суду Києва.

«Нехай покаже у яких справах ми направляли тексти підозр із доказами. В проектах підозр ніяких доказів не повинно міститися. У повноваженнях заступника генпрокурора - підписати ці проекти, тому що підготували і завізували їх слідчий і прокурор. А якщо він сумнівається, то може заслухати прокурора з приводу доказів, або може вивчити сам матеріали кримінального провадження», - сказав Горбатюк.

Він також додав, що не можна через канцелярію направляти докази: «Для чого? Щоб з ними всі ознайомилися?».

Читайте такожЛуценко обіцяє 31 липня вирішити, чи підписувати підозри суддям Окружного адмінсуду Києва

Крім того Горбатюк спростовує слова Луценка про те, що проекти підозр були надіслані лише сьогодні зранку до заступника генпрокурора. Горбатюк зазначив, що ці проекти були доправлені заступнику генпрокурора Сергію Кізю ще у п’ятницю близько 16.00. Однак, наголошує Горбатюк, виявилося, що його приймальня вже закрита і тому було прийнято рішення відправити також і поштою.

«Направлено проекти було у п’ятницю після обіду. Розуміючи, що поштою ці проекти надійдуть лише в понеділок зранку, ми поїхали безпосередньо у приймальню до Кізя. Там було зачинено, відтак проекти надійшли у понеділок через канцелярію», - зазначив він.

Горбатюк висловив подив, що вся країна ще в п’ятницю дізналася про ці підозри, а керівництво ГПУ навіть не зацікавилося цим.

«На всю країну було повідомлено кому направлено ці проекти. А якщо ви сумніваєтесь, то набирайте мене, Донського (прокурор Олексій Донський – УНІАН). В суботу, неділю, ми усе б привезли, якби дуже комусь хотілось. До того ж у нас є система електронного документообігу і по цій системі проекти підозри зайшли до них ще о 14.15 у п’ятницю», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 29 липня, генпрокурор Луценко звинуватив Горбатюка в телепіарі і попередив про можливу службову відповідальність, коментуючи ситуацію з суддями Окружного адміністративного суду Києва.

Читайте такожОкружний адміністративний гадюшник Києва. Що відповість нова влада на «сердечні» розмови суддів ОАСК

26 липня детективи НАБУ разом з Управлінням спеціальних розслідувань Генпрокуратури здійснювали обшуки в Окружному адміністративному суді Києва. На спільному брифінгу з директором НАБУ Артемом Ситником керівник Управління Горбатюк заявив, що ГПУ зафіксувала протиправний вплив Окружного адміністративного суду Києва на ухвалення рішень Конституційним судом, Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя, а також вплив на діяльність міністерств, відомств і роботу Державного бюро розслідувань.

«Зафіксовано величезну кількість дій, з ознаками втручання у діяльність суддів, у діяльність інших органів державної влади, яким обов’язково буде надана правова оцінка, тому що це той організований системний тиск на прийняття рішень судами», - зазначив тоді Горбатюк.

За його словами, вплив Окружного адмінсуду Києва на інші органи державної влади не має нічого спільного з правосуддям, і на це обов’язково має бути негайна реакція. Своєю чергою, в ОАСК заявили, що працівниками НАБУ та ГПУ чиниться тиск на їхніх суддів, зокрема, що приміщення заблоковано, а роботу суду паралізовано.