Судді Окружного адмінсуду вважають, що дії та заяви ГПУ та НАБУ становлять загрозу незалежності судової системи / фото УНІАН

Судді Окружного адміністративного суду Києва поскаржилися до Вищої ради правосуддя щодо тиску з боку Національного антикорупційного бюро України та Генеральної прокуратури.

Як сьогодні йдеться на сайті "Судова влада України", до ВРП вчора надійшло повідомлення за підписами 11-ти суддів про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя.

Судді вважають, що дії та заяви керівництва Управління спецрозслідувань ГПУ та НАБУ становлять загрозу незалежності судової системи та є "посяганням на її безсторонність та неупередженість".

Відео дня

У повідомленні вказано, що ухвалою слідчого судді Деснянського районного суду міста Чернігова від 25 липня надано дозвіл на проведення обшуку в приміщеннях Окружного адмінсуду згідно з переліком, за винятком службових кабінетів суддів, а саме: у приймальнях голови суду, його заступника, службових кабінетах ряду працівників апарату суду та серверних приміщеннях.

Читайте такожСправа Окружного адмінсуду Києва: Горбатюк спростовує закиди Луценка на свою адресу

Однак, як зазначено у повідомленні, співробітники ГПУ та НАБУ під час проведення обшуків фактично заблокували всі приміщення суду, в тому числі й кабінети суддів, в яких перебували судді та працівники апарату суду, котрі не мають стосунку до розгляду зареєстрованих у 2019 році судових справ, у яких однією зі сторін є Вища кваліфікаційна комісія суддів України або її члени, що, відповідно до ухвали слідчого судді від 25 липня, було предметом обшуку.

Судді зазначають, що внаслідок таких дій у приміщенні суду залишилися заблокованими представники сторін у справах, призначених до розгляду на 26 липня, та інші громадяни, які прибули до суду для участі в розгляді справ.

Також судді заявляють, що цього дня було не лише проведено обшук у приміщеннях, які не визначені ухвалою слідчого судді, але й фактично паралізовано роботу суду, внаслідок чого довелося масово зняти з розгляду адміністративні справи, призначені на цей день. Крім того, неможливо було здійснювати прийом вхідної кореспонденції суду та опрацьовувати її у встановленому законом порядку.

Судді також стверджують, що зазначеною ухвалою слідчого судді була визначена мета проведення обшуку – відшукання та вилучення копій документів щодо реєстрації, руху та розгляду судових справ, у яких однією зі сторін є Вища кваліфікаційна комісія суддів України або її члени, зареєстровані у суді у 2019 році (у паперовому та електронному вигляді, у тому числі в автоматизованій системі документообігу суду, на серверах та в матеріалах судових справ), копій матеріалів судових справ, проектів судових рішень, документів, що стосуються вказаних судових справ, копії файлу бази даних суду, що входить до системи документообігу, документів, що містять відомості стосовно технічних адміністраторів із числа працівників суду.

Як наголошують судді, представники вказаних правоохоронних органів за результатами проведення обшуку вилучили оригінали матеріалів адміністративних справ, розгляд яких триває.

Вилучення оригіналів вказаних судових справ, за словами суддів, відбулося без залишення у суді їх копій, що «фактично призвело до унеможливлення здійснення правосуддя та, відповідно, їх вирішення по суті заявлених вимог, що є прямим свідченням вчинення правоохоронними органами втручання в діяльність суддів з метою перешкодити виконанню ними службових обов’язків».

У зверненні йдеться, що наведені обставини свідчать, що метою вчинення Управлінням спеціальних розслідувань ГПУ спільно з НАБУ вказаних дій було здійснення тиску на суддів Окружного адміністративного суду міста Києва для прийняття судових рішень, вигідних керівництву цих органів.

Читайте такожЗахист суддів Окружного адмінсуду Києва звернувся в ДБР через втручання у роботу судових органів

Судді стверджують, що «при обшуку суду правоохоронці у своїх діях керувались виключно зацікавленістю свого керівництва у залякуванні суддів Окружного адміністративного суду міста Києва та, таким чином, їх схиляння до прийняття вигідних особисто для очільників Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України та Національного антикорупційного бюро України судових рішень».

Як повідомляв УНІАН, 26 липня детективи НАБУ разом з Управлінням спеціальних розслідувань Генпрокуратури провели обшуки в Окружному адміністративному суді Києва.

Того ж дня на спільному брифінгу з директором НАБУ Артемом Ситником керівник Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк заявив, що ГПУ зафіксувала протиправний вплив Окружного адміністративного суду Києва на прийняття рішень Конституційним судом, Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя, а також вплив на діяльність міністерств, відомств і роботу Державного бюро розслідувань.

«Зафіксована величезна кількість дій з ознаками втручання у діяльність суддів, у діяльність інших органів державної влади, яким обов’язково буде надана правова оцінка, тому що це організований системний тиск на прийняття рішень судами», - сказав Горбатюк.