У МінТОТ прокоментували ситуацію з водою в Криму / Ілюстрація REUTERS

Жителі окупованого Криму не страждають від нестачі питної води, хоча екологічна ситуація на півострові за роки його анексії сильно погіршилася.

Про це в коментарі «Главреду» розповів заступник голови Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МТОТ) Георгій Тука.

Читайте такожУкраїна перекрила не русло Дніпра, а технологічну споруду на материку, на що мала право - постпред президента в Криму

Відео дня

"Заклики псевдовлади Криму нас не цікавлять, в України своя позиція. Але для цивільного населення питних запасів вистачає. Мені складно прогнозувати, як буде розвиватися ситуація далі, але в першу чергу брак забезпечення водою відчувають сільгосппідприємства, промисловість і військові частини Російської Федерації, які знаходяться в Криму. І подавати їм воду ніхто не збирається. Але повторюся, що стосується потреб населення, то на них це не позначається. Тому запасів питної води цілком вистачає", − запевнив чиновник.

Супутникові знімки, які МТОТ опублікував минулого року, дозволяють зробити висновок, що в Криму за кілька років зникло близько 25% рослинного покриву.

"На тих картах, які ми публікували, наочно видно, що погіршення ситуації – постійне, і буде продовжуватися", - уклав Тука.

Як повідомляв УНІАН, 12 серпня постійний представник анексованого Криму при президенті Росії Георгій Мурадов заявив, що російська влада півострова має намір звернутися до керівництва Росії з проханням ініціювати переговорний процес з Україною щодо пропуску на півострів вод річки Дніпро.

Довідка УНІАН. Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році, постачання води на півострів припинили.

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. При цьому екологи звертають увагу на те, що регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Окупаційна влада Криму регулярно закликають жителів півострова економити воду.