Нестор Шуфрич заявив, що говоритиме у Раді тією мовою, якою схоче / фото: УНІАН

Народні депутати від "Опозиційної платформи – За життя" мають намір виступати у Верховній Раді тією мовою, якою їм зручно.

Про це заявив на брифінгу новообраний народний депутат від "ОПЗЖ" Нестор Шуфрич, відповідаючи на запитання УНІАН, чому він порушує Регламент ВР, спілкуючись з журналістами російською мовою.

"Русский язык не является иностранным в нашей стране. Это язык, который выписан в 10 статье Конституции. Верховной Радой гарантируется право использовать любой язык, если об этом заранее уведомлен секретариат для обеспечения перевода. Народный депутат имеет право говорить на том языке, на котором ему удобно. А вопрос доведения этой информации другим депутатам на государственном языке должен быть обеспечен техническими службами секретариата Верховной Рады", – сказав Шуфрич російською мовою.

Відео дня

Читайте такожШуфрич провів травневі свята в окупованому Криму (фото)

За його словами, говорити російською – це принципова позиція як його самого, так і депутатів від "ОПЗЖ".

"Это и принципиальная, и моя собственная инициатива, это своего рода наш протест в отношении того, что сегодня происходит в сфере использования русского, венгерского, румынского и других языков, возможность использования которых с принятием закона о украинском языке как государственном и закона об образовании существенно ограничена", – продолжив Шуфрич російською мовою.

Після цього Шуфрич сказав щось угорською мовою і додав, що в парламенті його майбутня фракція виступатиме тою мовою, якою захоче. "Наша фракция в зале будет выступать на том языке, на котором удобно говорить народным депутатам", – наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 14 серпня, на засіданні Підготовчої депутатської групи новообраний народний депутат від "ОПЗЖ" Вадим Рабінович взяв слово і почав говорити російською мовою. На це відреагувала новообраний народний депутат від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко. "Я хочу нагадати шановному колезі пану Рабіновичу, що у нас вступив в дію закон про мову, і ми просимо Вас виступати українською мовою під час роботи нашої погоджувальної групи", - сказала вона.

На це Рабінович заявив: "Я хочу ответить представителю "Блока Порошенко": в законах этого не сказано".

Голова партії "Слуга народу" Дмитро Разумков висловив сподівання, що переконає російськомовних депутатів виступати лише українською мовою.

Нагадаємо, 30 вересня 2014 року на ганку будівлі Одеської ОДА сталася бійка, після чого охорона Шуфрича, провівши попереджувальні постріли і розпорошивши сльозогінний газ, відвезла депутата на машині. Прес-служба Одеського регіонального штабу партії "Опозиційний блок" заявила, що Шуфрич "ушпиталений у шоковому стані" і знаходиться в одній з клінік Одеси, де проходить обстеження.