Ілюстрація REUTERS

Виконуючим обов’язки голови Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) став суддя Володимир Келеберда.

Про це йдеться у повідомленні Центру протидії корупції (ЦПК) у Facebook.

Як зауважили у ЦПК, суддя Келеберда «теж фігурує на «плівках Вовка».

Відео дня

Читайте такожГПУ не змогла добитися відсторонення скандального судді Вовка, щоб притягнути його до відповідальностіЗгідно з повідомленням ЦПК, свого часу Келеберда, зокрема «відфутболив позов ЦПК про незаконність засекречення декларацій прокурорів Матіоса».

«Одним словом, змінили шило на мило», – вважають у Центрі протидії корупції.

Як повідомляв УНІАН, 20 серпня суддя Павло Вовк заявив, що з 1 серпня склав повноваження голови Окружного адміністративного суду Києва. Про це він сказав на засіданні Вищої ради правосуддя, яка розглядала клопотання Генеральної прокуратури про відсторонення Вовка від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності. За словами судді, наразі він перебуває у відпустці. В результаті ВРП відхилила клопотання ГПУ.

26 липня на сайті Національного антикорупційного бюро України було оприлюднено записи розмов, які, на думку слідства, свідчать про протиправне втручання суддів Окружного адмінсуду Києва в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яке полягало у створенні перешкод для проведення кваліфікаційного оцінювання суддів ОАСК на відповідність займаній посаді. Під час його проходження перевіряють не тільки рівень знань судді, а й походження майна і причетність до корупційних скандалів.

Читайте такожДокументи ГПУ не мали жодної юридичної сили - адвокат скандального судді ВовкаТого ж дня в ОАСК пройшли обшуки. Керівник Управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк заявив, що ГПУ зафіксувала протиправний вплив Окружного адмінсуду Києва на ухвалення рішень Конституційним судом, Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя, а також вплив на діяльність міністерств, відомств і роботу Державного бюро розслідувань.

2 серпня Генпрокуратура вручила підозри голові ОАСК Вовку, суддям Євгену Аблову та Ігорю Погрібніченку, а також судді Суворовського райсуду Одеси Івану Шепітку, які фігурують у записах НАБУ. Суддям інкримінується перешкоджання діяльності ВККС, постановлення завідомо неправосудних рішень та втручання в діяльність судових органів, тобто правопорушень, передбачених ст. 351-2, ст. 375, ст. 376 Кримінального кодексу.

Рішенням Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя 8 квітня суддю Аблова відсторонили від здійснення правосуддя.

6 серпня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Генпрокуратура планує передати у Вищу раду правосуддя подання про запобіжні заходи стосовно чотирьох суддів, яким були вручені підозри.