Голова Окружного адмінсуду Києва склав повноваження / фото УНІАН

Павло Вовк заявив, що з 1 серпня склав повноваження голови Окружного адміністративного суду Києва.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на засіданні Вищої ради правосуддя, члени якої розглядають клопотання Генеральної прокуратури про відсторонення Вовка від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

За словами судді, наразі він перебуває у відпустці. 

Відео дня

Читайте такожГПУ розпочала розслідування через можливе незаконне втручання в роботу суддів ОАСК

Вовк пояснив, що з 1 серпня склав повноваження голови Окружного адмінсуду Києва, адже, враховуючи обставини, не може виконувати представницькі функції, передбачені цією посадою.

Він також зауважив, що нового голову ОАСК наразі не обрано.

Вовк сказав, що вбачає у відкритому проти нього провадженні ознаки політичного тиску, а також тиску на суддів ОАСК, і вважає його замовним. На його думку, до цього причетний екс-президент Петро Порошенко.

Суддя і його захисники наголошують, що його можливе відсторонення може стати фактором тиску на суддів апеляційних та касаційних судів, які розглядатимуть справи, рішення по яких винесли судді ОАСК, та які Генпрокуратура вважає неправосудними. 

Читайте такожСправа Окружного адмінсуду Києва: Горбатюк спростовує закиди Луценка на свою адресу

Як повідомляв УНІАН, 26 липня на сайті Національного антикорупційного бюро України було оприлюднено записи розмов, які, на думку слідства, свідчать про протиправне втручання суддів Окружного адмінсуду Києва в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яке полягало у створенні перешкод для проведення кваліфікаційного оцінювання суддів ОАСК на відповідність займаній посаді. Під час його проходження перевіряють не тільки рівень знань судді, а й походження майна і причетність до корупційних скандалів.

Того ж дня в ОАСК пройшли обшуки. Керівник Управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк заявив, що Генпрокуратура зафіксувала протиправний вплив Окружного адмінсуду Києва на ухвалення рішень Конституційним судом, Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя, а також вплив на діяльність міністерств, відомств і роботу Державного бюро розслідувань.

Читайте такожЛуценко не співпрацює з НАБУ у справі суддів Окружного адмінсуду - Ситник

2 серпня Генпрокуратура вручила підозри голові ОАСК Вовку, суддям Євгену Аблову та Ігорю Погрібніченку, а також судді Суворовського райсуду Одеси Івану Шепітку, які фігурують у записах НАБУ. Суддям інкримінується перешкоджання діяльності ВККС, постановлення завідомо неправосудних рішень та втручання в діяльність судових органів, тобто правопорушень, передбачених ст. 351-2, ст. 375, ст. 376 Кримінального кодексу.

Рішенням Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя 8 квітня суддю Аблова відсторонили від здійснення правосуддя.

6 серпня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Генпрокуратура планує передати у Вищу раду правосуддя подання про запобіжні заходи стосовно чотирьох суддів, яким були вручені підозри.

Луценко наголосив, що це - одна з найрезонансніших справ за останні два роки, під час якої протягом 7 місяців проводилися негласні слідчі розшукові дії (записи розмов) в кабінетах суддів.