Ілюстрація REUTERS

На сайті Національного антикорупційного бюро опубліковані записи розмов нібито суддів Окружного адмінсуду Києва (ОАСК), які, на думку слідства, свідчать про їхнє протиправне втручання в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

В НАБУ зазначають, що в ході розслідування протиправної діяльності окремих суддів ОАСК слідством задокументовано ознаки кримінальних правопорушень, які становлять загрозу національній безпеці.

За даними слідства, полягають вони в наступному: законом про забезпечення права на справедливий суд від 12 лютого 2015 року запроваджено кваліфікаційне оцінювання суддів на відповідність займаній посаді. Під час його проходження перевіряють не тільки рівень знань судді, а й походження майна і причетність до корупційних скандалів. У разі наявності сумнівів у доброчесності суддя підлягає звільненню без можливості бути повторно призначеним на цю посаду. Оцінювання проводиться Вищою кваліфікаційною комісією суддів разом з Громадською радою доброчесності.

Читайте такожОкружний адмінсуд Києва неправомірно впливав на скасування арешту з майна Януковича – слідство

«Згідно з даними ВККС, кваліфікаційне оцінювання голови ОАСК Павла Вовка та більшої частини суддів цього суду було вперше призначено комісією у червні 2018 року. Протягом року воно неодноразово переносилося комісією за клопотанням Вовка у зв’язку із надмірною завантаженістю суду. Разом з тим, не бажаючи проходити оцінювання, голова суду почав створювати штучні перешкоди у діяльності окремих членів ВККС, організувавши подання позовних заяв проти них до свого ж суду. Предметом цих позовів було визнання відсутності у членів комісії повноважень через начебто сплив термінів, на яких їй було призначено законом», - сказано в опублікованих НАБУ матеріалах.

За задумом Вовка, судді очолюваного ним суду мали б встановити, що термін повноважень членів ВККС закінчився у 2018 році. «Метою цих дій було зупинення кваліфікаційного оцінювання судів через штучно створений конфлікт інтересів між комісією та суддями ОАСК, оскільки судді, яких мають оцінювати члени ВККС, розглядають справи щодо повноважень вказаних членів», -

йдеться в повідомленні.

Зокрема, на сайті НАБУ опубліковано відео-фрагменти нібито розмови між головою ОАСК Вовком і заступником голови суду Євгенієм Абловим, в якій Вовк докоряє останньому, що товариш Аблова (за даними слідства, йдеться про адвоката Ростислава Кравця) досі не подав до суду позовні заяви, у яких відповідачем є члени ВККС, для штучного створення необхідного Вовку конфлікту інтересів:

"Суддя Аблов - Шеф, давай что-то учудим. Я готов.

Вовк - Учудим. Тебе скучно? Том твой товарищ подводит. Написали ему, все сказали.

Суддя Аблов - Я ему написал, сейчас

Вовк - Сегодня среда, а исков нема".

Ілюстрація: НАБУ

Як заявляють в НАБУ, Вовк пояснює мету подачі позовних заяв необхідністю штучного створення конфлікту інтересів між ВККС та суддями ОАКС з метою зупинення кваліфікаційного оцінювання. Також він нібито говорить про можливе забезпечення позовів шляхом зупинення повноважень членів комісії, у разі загрози його звільнення:

"Вовк - Все написано, истцов ищите.

Суддя Аблов - Да.

Вовк - Чем больше истцов, тем меньше шансов ВККС бл** нас достать. По другим членам пойдут в конце марта.

Суддя Аблов - В конце марта. Я просто думаю. а Там еще сколько членов в конце марта? Штук 3-4 тоже?

Вовк - Что-что?".

Згідно із записами розмов, Вовк начебто особисто дає завдання адвокату Кротюку подати позовні заяви до суду, щоб створити штучний конфлікт інтересів між ВККС та суддями ОАСК:

"Вовк - Кажи.

Адвокат Кротюк - Так вам, что это надо иски подавать?

Вовк - Чем больше, тем лучше.

Адвокат Кротюк - На всех этих товарищей?

Вовк - На всех, да. Создавай конфликт интерсов в наших действиях с ними и в их с нами.

Адвокат Кротюк - Чтоб оценивание?

Вовк - Ну, х*р его знает. По крайней мере, может, лишний раз задумаются надо ли нас туда тянуть на оценивание".

У ході розслідування встановлено, що до розробленого Вовком плану були залучені не тільки окремі судді ОАСК, а й деякі правоохоронні органи, зокрема ДБР, завданням якого було здійснення тиску на ВККС з метою складання повноважень окремими її членами.

Як повідомтяють в НАБУ, "у ході телефонної розмови, ймовірно із Сірошем М.В., Вовк П.В. каже про необхідність зв'язатись із слідчим та дати йому вказівку щодо допиту члена ВККС Бутенка В.І.:

Вовк - ...але треба, щоб Льоша дал команду следаку Бутенко вызывать на допрос и допрашивать так жестко, чтоб тот понял, что ему пидозра буде. А их да, если можно, проконтролируйте, если прямая связь есть, вызывал ли он его, на когда? Когда будет допрос? Спасибо. Все, жду.

Читайте такожКерівництво Окружного адмінсуду Києва служило колишній владі і хоче служити новій - Горбатюк

У ході розмови Вовк П.В. просить суддю ОАСК Амельохіна В.В. скласти план допиту та план слідчих дій щодо кримінального провадження, яке розслідується апаратом ДБР для подальшої передачі та виконання:

Вовк - А что слідчий?

Амельохін - (нерозбірливо)

Вовк - ДБР, да?

Амельохін - Да.

Вовк: Центральний апарат?

Амельохін - Ну, да.

Вовк - Состав сам план допроса, я передам.

Амельохін - Хорошо.

Вовк - План допроса и план следственных действий".

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 26 липня, детективи НАБУ разом з Управлінням спеціальних розслідувань Генпрокуратури здійснюють обшуки в Окружному адміністративному суді Києва.

Крім того, Керівник Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк на спільному з директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситнико заявив про підготовку повідомлення про підозрикерівництву і ще 4 суддям Окружного адміністративного суду Києва через втручання у діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів та організацію прийняття завідомо неправосудних рішень.