Експерт скептично оцінює можливість проведення нової "нормандської зустрічі" у найближчі дні / eurointegration.com.ua

Зустріч лідерів "нормандської четвірки" найближчим часом малоймовірна, вважає військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов.

Читайте також"Мова сили і тиску": експерт розповів, як Зеленський може перемогти Путіна

У коментарі «Главреду» аналітик зазначив, що недавні заяви президента Франції Еммануеля Макрона про можливу зустріч – не більше, ніж спроба продемонструвати власну значущість як політика світової величини.

Відео дня

Жданов вважає, що лідери країн розуміють: наразі переговори будуть нерезультативними. Причому невигідні вони, в першу чергу, президентові РФ Володимиру Путіну.

"Зараз Путін не горить бажанням зустрічатися в нормандському форматі, бо йому нічого пред'явити. Він готовий зустрітися хіба що для підписання фінального документа. Але для цього Україні необхідно внести зміни в Конституцію і надати амністію бойовикам. Зеленський виступив проти цього. Тобто фактично, це плюс і мінус. Тому я не вірю, що ця зустріч відбудеться, оскільки всі розуміють, що чергова "порожня" зустріч не принесе нікому плюсів", - сказав експерт.

На його думку, саме ці протиріччя між країнами-учасниками конфлікту на Донбасі заважали проводити подібні зустрічі раніше.

"Як зараз виглядає розклад у нормандському форматі – три країни-миротворці – Росія, Франція та Німеччина намагаються вмовити Україну помиритися саму з собою. Адже саме невизнання факту війни між Україною та Росією призвело до того, що більшість країн у світі апелює терміном "громадянська війна". І саме тому в правовому полі все зведено до внутрішнього конфлікту. Проте, Україні не завадило б визначитися з позицією щодо Росії", - підкреслив Жданов.

Експерт звернув увагу на те, що Україні необхідно відповісти на ключове запитання – «з ким ми воюємо».

"Коли ми на нього відповімо, у нас з'явиться реальний шанс здатися або виграти", - резюмував Жданов.

26 серпня повідомлялося, що президент Французької Республіки Еммануель Макрон і канцлер Федеративної Республіки Німеччина Ангела Меркель в найближчі тижні організують саміт "нормандському форматі".