Зеленський заявив про готовність зняти мораторій на ексгумацію польських поховань в Україні / фото president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив про готовність України зняти мораторій на ексгумаційні роботи з метою пошуку останків поляків, загиблих в часи Другої світової війни.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Зеленський повідомив на спільній з президентом Польщі Анджеєм Дудою прес-конференції у Варшаві.

Читайте такожПольща сподівається на швидке скасування Україною заборони на ексгумацію останків поляків

Відео дня

«Я готовий розблокувати отримання дозволів на проведення пошукових робіт в Україні, а польська сторона упорядкує українські місця пам’яті в Польщі», - заявив він.

Крім того Володимир Зеленський запропонував президенту Польщі Анджею Дуді встановити на кордоні України та Польщі меморіал примирення.

«Сьогодні з президентом Дудою ми обговорили існуючу історичну та вже сучасну проблематику. Я радий, що в наших відносинах немає жодних питань, які ми б не змогли вирішити діалогом та порозумінням. Це найважливіше», - заявив він.

Зеленський зауважив, що напружені відносини між Україною та Польщею стали «прекрасним подарунком» для недругів.

«Ми домовились оновити та перезавантажити двосторонню робочу групу, що буде працювати під патронатом обох президентів – Польщі та України задля того, щоб усі «темні плями» минулого не завадили нашим народам будувати спільне світле майбутнє. Я в це дуже і дуже вірю», - наголосив глава Української держави.

Він додав, що запропонував Дуді спільно спорудити на кордоні України та Польщі меморіал примирення.

Як повідомляв УНІАН, Україна встановила заборону на проведення польськими фахівцями ексгумаційних робіт у місцях загибелі поляків через бездіяльність польської влади у питані запобігання актам вандалізму на могилах та стосовно пам’ятників українцям у Польщі, а також через бездіяльність польської влади у питанні відновлення численних зруйнованих об’єктів.

22 лютого 2018 року на той час віце-прем'єр-міністр, представник України у спільній українсько-польській комісії з історичних питань Павло Розенко повідомив, що Україна просить Польщу відновити зруйновані українські пам'ятники в цій країні, наслідувавши приклад української сторони, яка розслідує будь-які акти вандалізму щодо польських пам'ятників в Україні та відновлює їх. Також Розенко заявив, що відновлення співпраці України та Польщі у питанні спільних робіт з пошуку останків загиблих співвітчизників залежить від рішень Варшави, в тому числі в контексті зміни закону про Інститут національної пам'яті, яким передбачено заборону ідеології українських націоналістів.