Зеленський заявляє про необхідність щотижневого очищення в рядах суддів / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський наголошує на необхідності щотижневого кадрового очищення в судовій системі, насамперед, це стосується суддів вищих інстанцій.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави заявив під час зустрічі з керівництвом Верховної Ради, Кабінету міністрів та правоохоронних органів сьогодні в Києві.

Він зазначив, що парламент ще не ухвалив законопроект щодо унеможливлення блокування роботи Антикорупційного суду надмірною кількістю справ. "Я дуже сподіваюся, що це він це зробить протягом найближчих днів", - сказав президент.

Відео дня

За його словами, українське суспільство вимагає від Антикорупційного суду швидкого та якісного розгляду справ, що стосуються топ-корупціонерів. "Велика частка економічних невдач в нашій державі - теж на совісті недоброчесних суддів", - додав він.

Читайте такожДо 10 років в язниці та конфіскація активів: як Зеленський пропонує карати за незаконне збагачення

Зеленський наголосив, що "через недолугу судову реформу ми не отримали перезавантаження судової влади і її оновлення".

"Навпаки, попередня влада робила все, щоб судді залежали тільки від неї. Лише рішучими заходами можливо змусити виконувати закон. Такими рішучими заходами є щотижневе позбавлення суддівських мантій не гідних високого звання суддів", - наголосив президент і додав, що очищення повинно стосуватися всіх і, насамперед, суддів вищих інстанцій.

Він також зазначив, що до нового року мають бути заповнені ще більш як 200 вакансій. "Але це має робити вже нова Вища кваліфікаційна комісія суддів, яка буде перезапущена найближчим часом, відповідно до поданого мною законопроекту до ВР", - сказав президент.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує посилення антикорупційних процесів в Україні восени, з початком роботи Вищого антикорупційного суду і нового генерального прокурора.