Ілюстрація / REUTERS

Співголова фракції “Європейська солідарність” Ірина Геращенко зазначає, що у фракції підготували пропозиції до законопроекту, яким до Конституції вносяться зміни щодо скасування депутатської недоторканності.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала журналістам під час брифінгу.

Читайте такожУ «Слузі народу» розраховують, що завтра Верховна Рада скасує депутатську недоторканність

Відео дня

Зокрема, її запитали, як 3 вересня фракція “ЄС” голосуватиме за зміни до Конституції щодо зняття депутатської недоторканності з огляду на застереження, які висловлювали представники їхньої фракції щодо цієї законодавчої ініціативи.

Геращенко зазначила, що їхня політсила підготувала своїм колегам, які “соромляться сьогодні визнати очевидне, що є застереження у Венеціанської комісії і Конституційного суду, наші пропозиції”.

“І ми їм сьогодні їх надсилаємо. Нам дуже важливо отримати їхню так само позицію”, - зауважила парламентарій.

Водночас Геращенко відзначила, що “ЄС” виступає за зняття депутатської недоторканності. “У той же час, ми дуже не хочемо, щоб ми дали підстави певним депутатським групам, у цьому навіть парламенті, потім подати подання до Конституційного суду про скасування рішення, яке буде проголосоване з серйозними порушеннями: з порушеннями як Регламенту, так і неврахуванням позиції мотиваційної частини самого Конституційного суду”, - сказала Геращенко.

Відповідаючи на уточнення, в чому полягають їхні пропозиції, депутат розповіла: “Ми наполягаємо на тому, щоб депутатська недоторканність не поширювалася на вчинення народними депутатами України адміністративних правопорушень, за які передбачена відповідальність у вигляді попередження, штрафу, громадських робіт та/або позбавлення спеціального права. І так само, народні депутати України до набуття щодо них законної сили обвинувальним вироком суду не можуть бути без згоди більшості від конституційного складу Верховної Ради затримані або утримані під вартою чи арештом. Тобто, мова іде про те, що повністю скасовується недоторканність, яка стосується кримінальних злочинів, але залишається імунітет, як це є в країнах Європейського Союзу щодо політичної діяльності, голосувань і висловлювань. Власне, таке ми пропонуємо”, - розповіла представник “ЄС”.

За словами Геращенко, це відповідає також висновкам і рекомендаціям Венеціанської комісії.