Ілюстрація / REUTERS

Профільний комітет рекомендував парламенту проголосувати за основу і в цілому проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства» (№ 1009).

Як передає кореспондент УНІАН, 16 народних депутатів на засіданні Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності проголосували за це рішення.

Законопроект передбачає скасування змін, внесених у 2017 році до Кримінального процесуального кодексу України, які у засобах масової інформації отримали назву «поправки Лозового».

Відео дня

Читайте такожАнтикорупційний комітет рекомендував ВР ухвалити в цілому законопроект Зеленського про незаконне збагачення

Законопроектом пропонується надати Національному антикорупційному бюро України і Державному бюро розслідувань право самостійно здійснювати зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж у рамках проведення негласних слідчих та розшукових дій.

Також пропонується скасувати право підозрюваного оскаржити підозри у суді, з іншого боку пропонується заборонити прокурору виступати у суді з клопотанням про закриття кримінального провадження.

Крім того, законопроектом передбачається дозволити прокурору читати скорочений варіант обвинувального акту, дозволивши не читати його у повному обсязі за вимогою обвинувачуваного.

Законопроектом передбачається скасувати як альтернативний запобіжній захід заставу для підозрюваних у тяжких та особливо тяжких економічних злочинах.

Слід зазначити, що даним законопроектом також пропонувалося дозволити негласні слідчо-розшукові дії щодо народних депутатів з моменту вступу в силу цього закону. Але на засіданні комітету прийняли рішення відтермінувати цю норму до початку наступного року.