Ілюстрація REUTERS

Українських військовополонених моряків звільнили під особисте поручительство уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової.

Про це координатор групи адвокатів 24 українських моряків Микола Полозов повідомив в ефірі одного з українських телеканалів, коментуючи обмін утримуваними особами між Україною та РФ.

За його словами, зараз моряки очікують на виліт в Україну. Інформації стосовно інших політв'язнів Полозов не має.

Відео дня

«Що стосується моряків, то можу сказати, що вони були звільнені за процедурою реалізації слідством задоволення клопотання омбудсмена (Людмили) Денісової про зміну запобіжного заходу на особисте поручительство», - сказав Полозов.

Адвокат нагадав, що зараз у Росії моряки є обвинуваченими у кримінальній справі.

«В Україні проти 22 військових моряків і двох співробітників СБУ ніяких кримінальних справ немає, тому переслідувати їх ніхто не може», - додав він.

Читайте такожРосійський спецборт прибув до "Борисполя" порожнім - ЗМІ

Зараз в аеропортах Москви і Києва сіли літаки, які повинні забрати учасників обміну полоненими між Україною та РФ.

Довідка УНІАН. 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксира «Яни Капу» і катерів «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід із Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

9 липня російське слідство висунуло обвинувачення в остаточній редакції всім 24-м військовополоненим українським морякам.

17 липня Денісова запропонувала відпустити українських військовополонених під її особисте зобов'язання.