В ОПОРі прокоментували подання президента щодо ЦВК / фото УНІАН

Подання президента України Володимира Зеленського щодо припинення повноважень усього складу Центральної виборчої комісії є вмотивованим, але воно не є обґрунтованим.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявила в коментарі журналістам координатор мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Читайте такожПрофільний комітет ВР підтримав подання Зеленського про розпуск ЦВК

Відео дня

«Ми зробили аналіз змісту подання і змушені констатувати, що закон «Про центральну виборчу комісію» стаття 131-1 визначає лише, що подання повинно бути вмотивованим. Чи воно вмотивоване? Так, воно вмотивоване. Але з точки зору обґрунтованості, змісту зауважень воно не є достатньо вагомим, щоб говорити, що ті проблеми, які виникали в ході роботи ЦВК, були здійснені нею свідомо, і вони були грубими і системними», - зазначила вона.

Але, на думку Айвазовської, не можна сказати, що ці порушення були такими, щоб застосовувати санкцію – припиняти повноваження повного складу ЦВК.

Вона нагадала, що в рішеннях судів не йдеться про грубі порушення з боку ЦВК.

«Дії чи бездіяльність ЦВК жодним чином не призвели до того, що кандидати, які бажали бути зареєстрованими, не були зареєстровані, або, що вони не реалізували своє виборче право шляхом участі у виборчому процесі», - сказала Айвазовська і зауважила, що окремі з цих кандидатів навіть перемогли у виборах.

За словами Айвазовської, «політична складова дуже проста – з 2004 року за останні 15 років ті рішення стосовно ЦВК щодо призначення, перепризначення та припинення повноважень виникали виключно в умовах криз».

Найбільша проблема, наголосила вона, полягає в тому, що ЦВК як орган, відповідно до міжнародних стандартів, має бути інституційно незалежним. Зокрема, прив’язка членів ЦВК до певних політичних сил через термін повноважень парламенту, оскільки їхня каденція триває 7 років, а парламенту - 5 років, могла б дати їм можливість бути у своїй діяльності незаангажованими.

Тому Айвазовська переконана, що в нинішній ситуації є можливість мати незалежний орган, на який не могла б тиснути жодна політична група.