Депутат вважає неприпустимим, щоб у ПАРЄ не лунала позиція України / goncharenko.od.ua

Представники старої делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи, які увійшли до нового складу делегації, мають намір взяти участь в осінній сесії ПАРЄ.

Про це народний депутат від «Європейської солідарності», член української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко написав у Facebook.

Читайте такожЯгланд блокував ініціативу України компенсувати внески РФ в ПАРЄ – Кулеба«Україна не подає свій новий склад делегації на найближчу сесію ПАРЄ, яка стартує 30 вересня. Відтак, чинним залишається старий склад делегації. Це серйозний дипломатичний сигнал, який демонструє реакцію країни на повернення в ПАРЄ російської делегації без санкцій», - заявив Гончаренко.

Відео дня

За його словами, інтереси України треба відстоювати.

«Тому ті представники старої делегації, які увійшли й до нового складу, включаючи мене, збираються їхати на сесію, щоб представити позицію України. Вважаю неприпустимим, щоб на такому найважливішому міжнародному майданчику, як ПАРЄ, лунала позиція Кремля і не лунала наша позиція», - наголосив Гончаренко.

Також він висловив думку, щоб у роботі осінньої сесії ПАРЄ взяла участь і нова глава української делегації Єлизавета Ясько.

«Треба входити в курс справи та продовжити роботу з формування коаліції країн, які будуть боротися за збереження Ради Європи як авторитетної міжнародної організації, що відстоює демократію, права людини та верховенство права. Інакше переможцем в цій ситуації вийде Путін. Ми не маємо права цього допустити», - наголосив Гончаренко.

Як повідомляв УНІАН, 17 вересня у Верховній Раді сформували новий склад української делегації в ПАРЄ. Главою делегації стала народний депутат від «Слуги народу» Ясько, її першим заступником обрали депутата від «Батьківщини» Сергія Соболєва.

Читайте такожРішення про повернення Росії до ПАРЄ було помилковим - ВолкерОсіння сесія ПАРЄ проходитиме у Страсбурзі з 30 вересня по 4 жовтня.

Сьогодні, 21 вересня, голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко повідомив, що українська делегація не братиме участі в осінній сесії ПАРЄ.

«...Не маючи іншої можливості реагування на порушення цією організацією власних принципів, і зіткнувшись з вельми відвертим ігноруванням її інтересів, Україна наразі утримається від відрядження своєї делегації на найближчу сесію ПАРЄ», - повідомив він.

Довідка УНІАН. У квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

У зв'язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії багато з членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

25 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, якою скасувала чинний механізм введення санкцій проти делегацій.

26 червня в Асамблеї підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації РФ без введення будь-яких санкцій.

На знак протесту проти такого рішення делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України в ПАРЄ достроково покинули літню сесію.

1 липня Комітет Верховної Ради (VIII скликання) у закордонних справах підтримав рішення про тимчасове зупинення участі української делегації в роботі ПАРЄ до виконання російською делегацією низки умов, зокрема, що стосуються заручників і припинення переслідування кримських татар.