Прапор кримських татар, ілюстрація / REUTERS

Секретні свідки "кочують" із однієї "справи Хізб ут-Тахрір" до іншої.

Про це в коментарі УНІАН заявила адвокат Ліля Гемеджі, яка представляє інтереси кримських татар.

Читайте також"Суд" Криму засудив українського добровольця до десяти років в'язниці

Відео дня

Вона нагадала, що після арешту фігурантів другої сімферопольської групи "справи Хізб ут-Тахрір" вивезли з Криму до російських СІЗО (до Ростова-на-Дону, Шахт і Таганрога), однак через деякий час кримських татар почали групами направляти назад до слідчого ізолятора Сімферополя.

За даними адвоката, це робилось для того, щоб слідчі ФСБ могли проводити з ними слідчі дії, одна з яких - так зване впізнання секретними свідками.

Гемеджі розповіла, що цю процедуру вже провели стосовно частини фігурантів справи.

"У нас є достатні дані вважати, що так звані секретні свідки кочують з однієї кримінальної справи до іншої. Зараз є, скажімо так, непідтверджені дані про те, що секретний свідок у справі другої бахчисарайської групи є також секретним свідком і у справі другої сімферопольської групи", - зазначила вона.

Адвокат підкреслила, що наявність секретних свідків і проведення впізнання з великою кількістю порушень дає можливість слідству формувати необхідні докази провини кримських татар, а також "шити справу білими нитками, підшиваючи якомога більше аркушів, які не мають жодних прямих доказів провини".

Як повідомляв УНІАН, 27 березня в окупованому Криму пройшли обшуки в десятках будинків кримських татар, зокрема активістів громадського об'єднання "Кримська солідарність".

27-29 березня російськими силовиками були затримані 23 кримських татарина, з них троє перебували в Ростові-на-Дону. Пізніше були затримані кримські татари Раім Айвазов і Ескендер Сулейманов, яких слідчі також включили в провадження цієї кримінальної справи.

Татар, затриманих у Криму, після рішення підконтрольного Кремлю сімферопольського суду про їхній арешт вивезли до РФ.

Проти затриманих порушено справи за ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації). Зокрема, їх звинувачують в участі в організації "Хізб ут-Тахрір".

12 і 13 серпня суд продовжив їм строки арештів до середини листопада.

23 вересня п'ятнадцятьох фігурантів другої сімферопольської групи "справи Хізб ут-Тахрір" етапували з РФ до Криму для впізнання засекреченим свідком.