Ілюстрація REUTERS

Більшість громадян України схвалюють скасування недоторканності народних депутатів, суддів та президента.

Про це свідчать передані УНІАН результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у вересні.

Читайте такожЗеленський підписав закон про скасування депутатської недоторканності

Відео дня

Так, абсолютна більшість українців (89%) схвалюють внесення змін до Конституції щодо скасування недоторканності народних депутатів. Не схвалюють такі зміни 7% опитаних, а 4% - не змогли відповісти на запитання.

Зазначається, що половина опитаних українців (50%) не згодні з тим, що скасування депутатської недоторканності збільшить залежність депутатів від президента України і зробить їх менш вільними у відстоюванні інтересів своїх виборців у Раді. Згодні з цим твердженням 40% опитаних українців, 10% - не змогли відповісти на запитання.

За результатами опитування, більшість опитаних (85%) позитивно ставляться до внесення змін до Конституції щодо скасування недоторканності суддів, негативно ставляться до цього лише 8% опитаних, 7% - не змогли відповісти на запитання.

Крім того, більшість опитаних (77%) схвалюють внесення змін до Конституції України щодо «скасування недоторканності президента», 16% - не схвалюють такі зміни, а 7% - не змогли відповісти на запитання.

КМІС проводив опитування населення України 16-19 вересня. Було опитано 1500 респондентів віком 18 років і старше методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Опитування не проводилося на окупованих територіях Криму і окремих районів Донецької та Луганської областей. Похибка вибірки: не більше 2,6%.

Як повідомляв УНІАН, 3 вересня Верховна Рада скасувала депутатську недоторканність. Відповідний закон набуде чинності з 1 січня 2020 року.