Яременко закликав депутатів не нагнітати ситуацію / фото: УНІАН

Президент України Володимир Зеленський шукає миру, а не капітуляції, яку двічі у вигляді Мінських домовленостей підписали до нього.

Про це народний депутат від «Слуги народу», голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко повідомив у Facebook.

Читайте також"Формула Зеленського": у "Слузі народу" назвали умови проведення виборів в ОРДЛО

Відео дня

Він написав, що таким чином хоче відповісти своїм колегам із фракцій «Голос» і «Європейська солідарність», які вимагають «чи то звіту про ситуацію на переговорах з РФ, чи то визначення директив для президента України, як вести ці переговори».

Народний депутат зазначив, що не розуміє суті вимог колег.

«Адже керівники усіх фракцій отримали вичерпні пояснення президента щодо «формули Штайнмаєра» і, як виглядало з заяв більшості з них, сприйняли їх. Але, схоже, не змогли переконати свої фракції. Буває», - зауважив він.

Яременко нагадав, що положення статті 106 Конституції України, що чітко й однозначно встановлює, що саме президент України представляє державу в міжнародних відносинах.

«Звіти» президента України перед Верховною Радою відбуваються у формі щорічних чи позачергових послань до Верховної Ради. Не на вимогу частини фракцій, а відповідно до потреби, яку визначає сам президент», - наголосив він.

Голова парламентського комітету з питань зовнішньої політики зауважив, що «насправді під акомпанемент протестів, які через власні ЗМІ вони і роздмухують, здається дехто у Верховній Раді просто намагається в неконституційний спосіб перебрати на себе президентські повноваження. Це не вийде. Точніше, це нескладно було зробити в інший спосіб - одному зі стурбованих варто було просто не програти президентські вибори, а іншому - було достатньо набратися сміливості піти на президентські вибори і виграти їх».

Яременко констатував, що тепер народ України доручив президенту Зеленському реалізовувати свою програму.

«І президент Зеленський не приховував, що шукатиме миру. Не капітуляції, яку двічі у вигляді мінських домовленостей підписали до нього, а домовленості, яка дозволить зупинити вбивства, по-перше, та повернення окупованих ОРДЛО до складу України, по-друге. І він має повне право обирати тактику і стратегію ведення переговорів. І публічне оголошення цієї тактики та стратегії не завжди корисне», - додав він.

Читайте такожНезгодний з "формулою Штайнмаєра" Порошенко три роки тому "топив" за неї (відео)

Депутат також додав, що Зеленський публічно окреслив «червоні лінії», як і наголосив на тому, що прекрасно усвідомлює, що про що він би не домовився з росіянами, а оформлювати ці домовленості у вигляді законів (чи то про вибори, чи то про «особливий статус Донбасу») буде парламент.

Яременко закликав депутатів дати президенту шанс, а не нагнітати ситуацію, висувати безпідставні з правової, політичної та правової позицій вимоги, й готуватися до роботи.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську відповіла на листа спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану "формулу Штайнмаєра".

За словами президента, ця «формула» має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Чинний закон про особливий статус Донбасу діє до 31 грудня 2019 року. За словами Зеленського, новий закон Верховна Рада розроблятиме в тісній співпраці та за публічного обговорення із суспільством, і в ньому не буде перейдено жодної "червоної лінії".

Водночас Зеленський запевнив, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська. Також Зеленський заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у "нормандському форматі".

2 жовтня голова Комітету з питань інтеграції України в ЄС, депутат від «Європейської солідарності» Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що «ЄС» наполягатиме на запрошенні президента до Верховної Ради для пояснення, що він має на увазі під "формулою Штайнмаєра", і чи є це капітуляцією України перед РФ.

Також член комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук закликав Зеленського дати чітку відповідь, як Україна захищатиме свої інтереси на зустрічі "нормандської четвірки".