Абромавічус має подвійне громадянство / фото УНІАН

Генеральний директор державного концерну "Укроборонпром" Айварас Абромавічус користується литовським паспортом при виїзді / в'їзді в Україну.

Про це повідомив народний депутат Олександр Дубінський у своєму Facebook, надавши відповідний документ.

"Маємо офіційну відповідь Держприкордонслужби. Гендиректор Укроборонпрому Айварас Абромавічус мало того, що є громадянином Литви, так ще й користується литовським паспортом при виїзді / в'їзді в Україну",- написав він.

Відео дня

Нагадаємо, українське громадянство Айварас Абромавічус отримав в грудні 2014 року, йому його за спрощеною процедурою без перевірок надав колишній президент Петро Порошенко. Абромавічус тоді публічно збрехав, заявивши, що, згідно литовському законодавству, після отримання іншого громадянства, громадянство Литви автоматично анулюється.

Читайте такожГендиректор "Укроборонпрому" Абромавічус не може займати в Україні держпосади, оскільки зберіг паспорт Литви

В 2015 році, відповідаючи на офіційний запит УНІАН, радник Міністра внутрішніх справ Литви Томас Бержинскас повідомив: «А. Абромавічус є громадянином Литовської Республіки. Таке рішення було прийнято Департаментом міграції при Міністерстві внутрішніх справ, 20-04-2015».

Як відомо, відповідно до українського закону «Про громадянство», одним з обов'язкових умов для прийняття їх в українське громадянство є «надання декларації про відсутність іноземного громадянства (для осіб без громадянства) або зобов'язання припинити іноземне громадянство (для іноземців)».

Починаючи з 2014 року і аж до своєї відставки, інформації про те, що Абромавічус подав відповідне клопотання в Литві, міністр економіки не надав. На початку жовтня 2019 року УНІАН звернувся до нього з новим запитом про те, коли Айварас Абромавічус, як керівник головного стратегічного консорціуму України, подасть відповідні документи про вихід з литовського громадянства.