Верховна Рада вже ухвалила закон "Про запобігання корупції". Зливаєш корупціонера – отримуєш 10% від хабаря.

Однак експерти запевняють, що це може стати банальним способом шантажу й "віджимання" бізнесу.  Журналісти програми "Гроші" дізнались, скільки українці можуть заробити на доносах і кому від цього буде непереливки.

Читайте такожБоротьба з корупцією: Кабмін призначив виконувачку обов’язків голови НАЗК

Так, спочатку людина має повідомити про корупцію до НАЗК, агентство, у свою чергу, - направляє до правоохоронних органів. Якщо потім ви розраховуєте на свою десятину, звертатися потрібно туди ж, до агентства із запобігання корупції. 

"Максимум за 45 діб НАЗК має перевірити ваш сигнал і передати до правоохоронних органів. Далі - порушення карної справи, слідство, суд. Й лише після того, як пройде суд, а корупціонер сяде за ґрати, ви зможете отримати винагороду - 10% від конфіскованих у злодія грошей", - пояснили журналісти.

Наголошується, що виплатити ці гроші неможливо без рішення суду. На 10% "гонорар"може розраховувати лише той, хто повідомить про справді велику "рибу" (йдеться про завдання збитків державі у щонайменше в 10 млн).

Як повідомляв УНІАН, 17 жовтня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції" (№ 1010).