МОН не підтримує запровадження 40-годинного робочого тижня для вчителів / фото УНІАН

Міністерство освіти і науки не підтримує правки до законопроекту “Про повну загальну середню освіту”, що передбачає запровадження 40-годинного робочого тижня для вчителів.

Як ідеться у повідомленні на сайті МОН, про це заявила міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Читайте такожМіністр освіти і науки України Ганна Новосад: Ми не можемо зробити всіх щасливими, але ми точно маємо зробити всіх готовими до життя

Відео дня

"Сьогодні під Верховною Радою планується акція протесту освітян. Причина - правка партії “Голос” до законопроекту “Про повну загальну середню освіту”, яка передбачає впровадження 40-годинного робочого тижня для педагогів. Я б хотіла звернутися до наших освітян і запевнити, що міністерство категорично не підтримуватиме таких новацій. Очевидно, що наразі ця правка є погано пропрацьованою і не дає відповідей на запитання, як саме будуть захищені вчителі за функціонування такої системи, як ці години будуть обліковуватись тощо. Наша ціль, щоб новий закон “Про повну загальну середню освіту” створив більше можливостей та інструментів для успішної роботи вчителів, а не додатково зарегулював їхню працю", - сказала Новосад.

За її словами, система оплати праці педагогів потребує реформування, зокрема МОН вважає за доцільне внести окремі надбавки до зарплати вчителів у посадовий оклад.

"Не нормальна ситуація, коли надбавки за своєю вагою у заробітній платі вчителів можуть переважати над посадовим окладом. Це робить вчителів вразливими до зловживань з боку місцевої влади та адміністрацій шкіл. Ми виступаємо за те, щоб кількість надбавок була зменшена, але лише за рахунок їхнього внесення в посадовий оклад, від якого буде розраховуватися усе подальше зростання заробітної плати. Наприклад, надбавка за престижність, на нашу думку, має стати частиною посадового окладу вчителя. Також МОН послідовно дотримується позиції, що уряд і Верховна Рада мають виконати норму прикінцевих положень закону “Про освіту” і до 2023 року забезпечити найменший посадовий оклад педагогічного працівника на рівні 4 прожиткових мінімумів", - пояснила міністр.

З 4 до 10 листопада на базі комітету Верховної Ради з питань науки, освіти та інновацій народні депутати спільно з МОН планують опрацювати формулювання ст. 24 законопроєкту щодо оплати праці вчителів. У межах цих зустрічей будуть опрацьовані всі правки, включно з тими, що подані партією “Голос”, повідомили у міністерстві та нагадали, що 30 травня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про повну загальну середню освіту.