president.gov.ua

Про це повідомили УНІАН у прес-службі глави держави.

Відео дня

У церемонії, що відбулася сьогодні вночі, також взяли участь президент Польщі Броніслав Коморовський, глави іноземних делегацій, в тому числі генеральний секретар ООН Пан Гі Мун та президент Європейської ради Дональд Туск, президенти Литви, Естонії, Болгарії, Кіпру, Чехії, Румунії, Хорватії.

Програма церемонії включала звукові та світові інсталяції, а також демонстрацію фільму про Другу світову війну. Пролунали 20 артилерійських залпів. Почесна варта поклала вінок до пам’ятника. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих.

Читайте такожМи повинні зробити все, щоб помилки тридцятих років ніколи не повторилися - Порошенко

Під час виступу Коморовський, зокрема, сказав: «70 років тому вся Європа відзначала закінчення війни. Однак не для всіх закінчення війни стало початком ери свободи. Нова війна стала реальним шоком для всіх». Президент Польщі зазначив, що місце України – серед інших країн «Східного партнерства». «Якщо вони цього бажають, якщо вони готові це зробити в нашому спільному європейському домі», – додав він.

Як повідомлялося, Вестерплятте (Westerplatte) – півострів біля гирла Мертвої Вісли, яка впадає в Гданську затоку Балтійського моря (територіально знаходиться у межах Гданська). Після поразки Німеччини у Першій світовій війні, за умовами Версальського договору, місто Гданськ, яке німці вважали своїм і називали Данциг, було оголошено вільним. Воно перебувало під юрисдикцією Ліги націй, а його територія входила до митного простору Польщі.

25 серпня 1939 року до Гданської бухти прибув лінкор ВМС Німеччини «Шлезвіг–Гольштейн» із ротою морської піхоти чисельністю 500 осіб. 1 вересня 1939 року о 04:45 лінкор почав обстріл Вестерплятте. Офіційно вважається, що з цих пострілів розпочалася Друга світова війна.

7 днів польські військові героїчно обороняли Вестерплятте, однак вранці 7 вересня було оголошено про капітуляцію.

Читайте такожТуск: Європа поведе себе інакше, ніж в 1939 році

На Меморіальному комплексі на Вестерплятте щорічно 1 вересня відбуваються офіційні заходи. У музеї представлено документи, макети укріплень і німецького лінкора, відтворено пост чергового. Неподалік знаходиться кладовище, де поховано загиблих захисників фортеці, а поруч танк Т-34 з Першої польської бригади імені Героїв Вестерплятте, який брав участь у визволенні Гданська у 1945 році.