Айварас Абромавічус / фото: УНІАН

Прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс зажадав від Міністерства внутрішніх справ Литви публічно пояснити, чи законно колишній міністр економічного розвитку і торгівлі України і теперішній Генеральний директор державного військово-промислового концерну "Укроборонпром" Айварас Абромавічус є громадянином Литовської Республіки.

Про це він заявив литовському виданню Lietuvos Rytas.

“Якщо виникають сумніви щодо законності громадянства громадянина Литовської Республіки, ці сумніви повинні бути розвіяні. Компетентні органи влади повинні вжити всіх необхідних заходів, щоб це було зроблено." - заявив журналістам прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс.

Відео дня

Глава уряду Литви підкреслює, "що якщо встановлені відповідні підстави, відповідальні інституції повинні вжити заходів для припинення громадянства".

Так прем'єр-міністр Литви прокоментував заяву експертів конституційного права Литви про те, що Айварас Абромавічюс грубо порушив Закон про громадянство Литовської Республіки і повинен бути позбавлений громадянства цієї країни.

Газета Lietuvos Rytas пише, що за Законом громадянства Литви, Айварас Абромавічус мав звернутися за дозволом до уряду Литовської Республіки, щоб працювати міністром економіки України і генеральним директором Укроборонпрому, але такого дозволу він не попросив.

"Абромавічус не звертався в уряд за таким дозволом, коли був міністром України", - підтвердив "Lietuvos Rytas" тодішній прем'єр-міністр Литви Альгірдас Буткявічюс.

Колишній суддя Конституційного суду Литви, авторитетний професор конституційної юстиції Вітаутас Синкявічюс заявив, що громадянин Литовської Республіки, який вступив на державну службу іншої країни, включаючи політичні посади в іншій країні, і не отримав дозволу уряду Литви, повинен бути позбавлений громадянства Литовської Республіки. Професор підкреслює, що таке рішення має бути прийняте, навіть якби цей громадянин на сьогоднішній день вже не перебував на державній службі іншої країни.

За законодавством Литви, державна служба іншої держави включає і роботу в організаціях, яким надані функції державного управління, і для роботи на посаді у такій організації вимагається громадянство іншої держави, наголошується в матеріалі.

Як пише Lietuvos Rytas, посада генерального директора Укроборонпром якраз підпадає під таку категорію. Тому що, за "Законом України про особливості управління об'єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі" та згідно Статуту державного концерну "Укроборонпром", концерн виконує ряд функцій державного управління. Глава "Укроборонпрому" також повинен отримати і доступ до державних таємниць від Служби безпеки України, а такий доступ за "Законом України про державну таємницю" видається тільки громадянам України.

Таким чином, пише Lietuvos Rytas, Айварас Абромавічус систематично порушує Закон про громадянство Литовської Республіки, не звертаючись до уряду Литви за дозволом на роботу головою "Укроборонпрому".

Lietuvos Rytas пояснює, що Абромавічус не звернувся за дозволом до уряду Литви працювати міністром економіки України, а зараз генеральним директором Укроборонпрому, тому що в Україні стало б відомо, що він не виконав свого зобов'язання, даного в грудні 2014 року, коли отримував громадянство України від тодішнього Президента України Петра Порошенка, - протягом двох років відмовитися від громадянства Литовської Республіки. Тоді з'ясувався б той факт, що він публічно брехав, що він автоматично втратив громадянство Литви, коли набув громадянства України.

Радник міністра внутрішніх справ Литви Божена Заборовська-Зданович підтвердила виданню Lietuvos Rytas, що насправді Абромавічус не звернувся в Департамент міграції Литовської Республіки з проханням відмовитися від громадянства Литовської Республіки, а навпаки попросив зберегти громадянство Литви. Lietuvos Rytas також опублікував інформацію Державної прикордонної служби України про те, що в 2019 році Абромавічус перетинав кордон України з діючими паспортами України та Литовської Республіки.