Пристайко сказав, що на сьогоднішній момент треба бути реалістами / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко пояснив, чому Україна не може вимагати виведення російських військ перед "нормандською зустріччю".

Як передає кореспондент УНІАН, про це Пристайко сказав у Києві на спільній прес-конференції з Федеральним міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом.

Зокрема, його запитали, чи повинна зустріч лідерів країн "нормандського формату" відбуватися лише тоді, коли Росія виведе свої війська з Донбасу.

Відео дня

"Ми очікуємо від зустрічі "нормандської четвірки" саме в Парижі, куди нас запросив президент Макрон, всі чотири країни - ми сподіваємося, що на цій зустрічі ми досягнемо реального прогресу, якого ми очікували щонайменше з 2016 року, коли була остання зустріч у "нормандському форматі", - заявив Пристайко.

Читайте такожЗустріч в "нормандському форматі": Зеленський збирається говорити про конкретні терміни деокупації Донбасу

При цьому, за його словами, кожна пропущена можливість зустрічі у "нормандському форматі" сприймалась в Україні "дуже боляче і дуже емоційно".

Водночас міністр просить спокійно сприймати заяви українських політиків і звертати увагу на те, чого українській владі вдається досягати.

"Незважаючи на усі складнощі процесу, ми все ж таки просуваємося по ньому, і відповідаючи... на питання, чи дійсно ми говоримо про те, що на момент "нормандської зустрічі" всі мають бути виведені, - ні, я не пам'ятаю, щоб хтось з українських політиків таке сказав. Хоча повірте, кожен із 46 мільйонів українців розраховував би на те, щоби іноземні збройні формування і незаконні збройні формування, всі, хто взяли зброю, залишили територію нашої держави", - заявив Пристайко.

Водночас, він сказав, що на сьогоднішній момент треба бути реалістами.

"Ми розуміємо, що вимагати цього (виведення російських військ - УНІАН), просто перед "нормандською зустріччю", просто немає сенсу. Ми їдемо на "нормандську зустріч" з відкритими ідеями, і ми розумом готові сприйняти розумний компроміс і принести додому прогрес, якого так українці давно вже спраглі", - наголосив глава МЗС.