Ілюстрація / REUTERS

Заступник директора Центру "Нова Європа" Сергій Солодкий вважає, що СНД, як і інші інтеграційні проекти Росії, не має перспектив.

Читайте такожІнтеграція РФ і Білорусі: у Києві відбулась акція на підтримку протестувальників у Мінську (відео)

Про це він сказав в інтерв'ю сайту "Сьогодні".

Відео дня

На думку експерта, Росія своєю агресивною політикою відлякує навіть найвірніших своїх союзників.

"Подивіться на Білорусь. Лукашенко змушений під тиском Москви підігравати Кремлю. Але при всьому цьому час від часу дозволяє собі абсолютно чесні, гострі і різкі висловлювання на адресу Москви" , – говорить Солодкий.

Також він згадав ситуацію, що склалася з Казахстаном.

"Казахстан і Киргизія неодноразово порушували на різних майданчиках питання про транзит через територію Росії українських товарів, на які Москва наклала санкції. Виходить, і в ЄврАзЕс всі рівні, але Росія "рівніша". У союзників Росії голосу практично немає, вони змушені робити те, що диктує Москва. Мені доводилося чути в цьому контексті коментарі колег з Казахстану: ось якби Україна входила в Євразійський союз, то було б легше створювати баланс щодо Росії. На жаль, все ще залишаються люди, які до кінця не усвідомили сутність російських підходів... У будь-якому разі політика Москви породжує глибоку недовіру навіть серед так би мовити союзників Росії", – підкреслює заступник директора Центру "Нова Європа".

На питання журналіста про те, чи є у СНД плани на майбутнє, Солодкий відповів, що ні.

"Всі абсолютно чітко розуміють, що Росія не зацікавлена і ніколи не допустить рівноправної кооперації ні в одному інтеграційному об'єднанні. Всі ці проекти створюються Москвою для того, щоб реалізувати свої геополітичні амбіції", – додав експерт.