REUTERS

В Європейському Союзі ще не вирішили, що саме буде сказано стосовного безвізового режиму для України в декларації саміту Східного партнерства, який пройде на цьому тижні в Ризі.

Про це напередодні саміту, який відбудеться 21-22 травня, повідомив високопосадовий європейський дипломат, передає власний кореспондент УНІАН з Брюсселя.

Читайте такожУ декларації Ризького саміту ЄС не згадуватиме про європейську перспективу для України - джерело

Відео дня

"Зараз я не буду розмірковувати, якими саме будуть висловлювання та відповідні слова у декларації. Завтра відбудеться засідання Комітету постійних представників (COREPER), який буде розглядати формулювання. Зараз проект (декларації) ще на стадії переговорів. Ми сподіваємося отримати чіткий текст, з яким всі делегації можуть поїхати в Ригу", - сказав він.

Як відомо, нещодавно Європейська комісія оприлюднила доповідь стосовно виконання Україною та Грузією критеріїв, необхідних для запровадження безвізового режиму, вказавши на ряд аспектів, які ще необхідно виконати.

Читайте такожНа Ризький саміт влада готує декларацію щодо європерспектив України та безвізового режиму з ЄС

Дипломат наголосив, що питання безвізового режиму не є політичним, але технічним. "Є ряд критеріїв, які не були виконані. Перша фаза для обох країн (України та Грузії), як це було у випадку з Молдовою, була законодавчою, зараз ми знаходимося у фазі конкретного виконання. Були вказані (у доповіді ЄК) конкретні недоліки, зазначені дуже конкретні кроки, які мають бути зроблені для обох країн у цьому відношенню. Має бути зроблена конкретна робота. Комісія робить все можливе, щоб підтримати ці країни та досягнути спільної мети - безвізового режиму для громадян. Але це залежить від виконання існуючих критеріїв", - наголосив він.