Марія Захарова / REUTERS

У МЗС РФ запропонували Європейському Союзу "купити калькулятор" і порахувати втрати від антиросійських санкцій.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це сьогодні на брифінгу в Москві сказала офіційний речник МЗС Росії Марія Захарова.

Читайте такожСША готові запроваджувати нові санкції проти Росії - Тейлор

Відео дня

"Ми розчаровані інерційною політикою ЄС у частині продовження секторальних обмежувальних заходів - санкцій проти нашої країни. Саме в такому ключі ми сприймаємо рішення Ради ЄС від 19 грудня поточного року. Європейський Союз знову упустив можливість піти шляхом оздоровлення відносин зі своїм найбільшим сусідом на континенті", - заявила Захарова.

За її словами, сьогодні "стало очевидним", що інструментарій односторонніх санкцій не працює.

"Їхнім результатом стало не тільки погіршення атмосфери відносин Росії й ЄС, яким виповнилося цього року 30 років, а й ускладнення діяльності єесівських економічних операторів на російському ринку", - наголосила Захарова.

Вона переконана, що втрати Євросоюзу від санкцій вже обчислюються сотнями мільярдів євро.

"Як і раніше розраховуємо, що в ЄС є розсудливі політики. Розсудливість може полягати в тому, що вони можуть купити калькулятор і порахувати. Вони також, напевно, здатні задуматися над тим, щоб привести лінію на російському напрямку у відповідність до довгострокових інтересів власних країн і народів", - сказала Захарова.

Як повідомляв УНІАН, у 2014 році Євросоюз у зв'язку з російською агресією проти України запровадив щодо РФ економічні санкції, спрямовані на конкретні сектори економіки.

У березні 2015 року лідери ЄС вирішили пов'язати ці санкції з виконанням Мінських домовленостей. Після цього Євросоюз неодноразово продовжував дію цих санкцій на півроку. Востаннє санкції було продовжено в червні 2019 року, термін їх дії закінчувався 31 січня 2020 року.

19 грудня 2019 року Євросоюз до 31 липня 2020 року продовжив дію економічних санкцій проти Росії.