Ілюстрація / REUTERS

Перший глава Меджлісу кримськотатарського народу, уповноважений президента України з питань кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв звернув увагу на позитивний нюанс у запуску залізничної гілки Кримського мосту.

Читайте такожУ США відреагували на запуск Росією поїздів по Кримському мосту

"Те, що залізничний рух провели, має позитивне значення. Тих людей, яких вони привезли, треба ж буде якось вивозити. З мостом вийде швидше", – сказав він "Обозревателю".

Відео дня

У цьому контексті Джемілєв зауважив: "Дай Боже, щоб цей міст не розвалився до деокупації Криму".

Також він констатував: пуск поїздів до анексованого Криму – "це всього лише один із елементів того, що вони (окупанти. – Ред.) роблять". Він нагадав про мілітаризацію, знищення екології, "масове переміщення до Криму російських громадян". "Все це злочини Росії", – заявив лідер кримських татар.

На його думку, союзники України на Заході могли б відреагувати на дії Росії у Криму новими санкціями. "Ми про це постійно кажемо", – зауважив Джемілєв.

У цьому контексті він нагадав про "найбільшу підставу" для запровадження нових санкцій проти Росії – "факт морського піратства, яке вони вчинили в Азовському морі", захоплення українських кораблів. Водночас він зауважив: "Ось-ось мали бути введені санкції, а ми кинулися міняти", маючи на увазі включення до списків на обмін захоплених у полон українських моряків.