Донський зазначив, що для зміни прокурорів у справі є вичерпний перелік підстав / Громадське.ТБ

Прокурор Генеральної прокуратури Олексій Донський прокоментував зміну групи прокурорів у справі проти екс-«беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив журналістам після оголошення перерви в судовому засіданні щодо апеляційного оскарження запобіжних заходів екс-«беркутівцям».

«Я у цій справі з літа 2014 року… Для нас це стало повною несподіванкою. Мене і раніше відстороняли від справ, це було в часи Кучми. Але так, щоб в судовому засіданні була подана постанова про зміну групи прокурорів – це в мене вперше в житті», - заявив він.

Відео дня

Донський відзначив, що для зміни прокурорів у справі є вичерпний перелік підстав, який чітко виписаний у Кримінальному процесуальному кодексі. «Це може бути хвороба прокурора, його звільнення, неможливість з інших причин виконання обов’язків або неефективне здійснення ним підтримання державного обвинувачення», - заявив він.

Прокурор відзначив, що має сумніви щодо того, чи справді відповідна постанова виносилась генпрокурором. «Там є суттєві помилки і щодо номерів кримінальних проваджень, і щодо кваліфікації. Наразі я не отримав від керівництва ГПУ ні підтвердження, ні спростування, що така постанова дійсно виносилась», - додав він.

«До теперішнього часу ми не розуміємо наш статус у цьому провадженні», - зауважив він.

Коментуючи інформацію про те, що обвинувачених екс-«беркутівців» готують на обмін і про те, що їм готується зміна запобіжного заходу, і відповідаючи на питання, чи до нього зверталося керівництво ГПУ з цього приводу, Донський відповів: «Таку інформацію ми так само отримували, але наша позиція була категорично незмінною: питання обмінів – це питання політичне, прокуратура не може бути залучена у вирішення політичних питань».

Читайте такожЕкс- "беркутівців", обвинувачених у розстрілах на Інститутській, відпустили з-під варти

«У Кримінальному кодексі немає такої підстави як «обмін» для зміни запобіжного заходу і ми не можемо йти назустріч будь-кому і будь-яким політичним обставинам для цього. Є обґрунтованість обвинувачення і є ризик – це виключні обставини, які враховуються при обранні або зміні запобіжного заходу», - наголосив Донський.

Відповідаючи на питання, чи нові прокурори погодились на те, на що він не погодився, Донський сказав: «Я так розумію, що так, інакше я не розумію підстав для зміни (групи прокурорів – УНІАН)».

Довідка УНІАН. Святошинський районний суд Києва розглядає справу проти екс-«беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

23 грудня «Громадське» з посиланням на два джерела повідомило, що українська сторона в рамках обміну полонених планує передати бойовикам «ДНР» і «ЛНР» колишніх «беркутівців», обвинувачених у розстрілі людей 20 лютого 2014 року.

24 грудня адвокат Валентин Рибін стверджував, що 23 грудня всі п’ять екс-«беркутівців» були включені українською стороною у список на обмін, а наступного дня зранку українська сторона передумала.

Своєю чергою, адвокат Стефан Решко назвав міфом інформацію про нібито запланований обмін екс-«беркутівців».

Сьогодні, 27 грудня, Київський апеляційний суд розпочав розгляд апеляційних скарг на запобіжні заходи екс-«беркутівцям», трьом з яких Святошинський райсуд продовжив строки тримання під вартою, двоє інших перебувають під домашніми арештами та продовжить розгляд 28 грудня.

Під час судового засідання генеральний прокурор України Руслан Рябошапка змінив групу прокурорів у цій справі.

За даними російських ЗМІ, обмін полоненими за формулою «всіх встановлених на всіх встановлених» планується 29 грудня.