Ілюстрація REUTERS

Президент Ісламської Республіки Іран Хасан Роухані запевнив президента України Володимира Зеленського, що всі причетні до збиття літака компанії «Міжнародні авіалінії України» біля Тегерану будуть притягнуті до відповідальності.

Читайте також"Наполягаємо на цілковитому визнанні вини": Зеленський відреагував на зізнання Ірану про збиття українського літакаЯк повідомляє прес-служба глави української держави, про це він сказав під час телефонної розмови, що відбулася з ініціативи іранської сторони.

Роухані висловив співчуття українському народу та родинам загиблих внаслідок збиття літака МАУ та попросив вибачення з іранської сторони за трагедію, яка забрала 176 людських життів. Президент Ірану повністю визнає, що трагедія сталася через помилкові дії військових цієї держави.

Відео дня

Офіційний Тегеран запевнив, що всі причетні до авіакатастрофи будуть притягнуті до відповідальності, а українській експертній групі буде надана вся необхідна підтримка для подальшої ефективної співпраці у юридичній і технічній площинах.

«Визнання «ракетної версії» як причини катастрофи відкрило шлях для продовження її розслідування без будь-яких затримок і перепон. Очікую на подальшу конструктивну взаємодію з Іраном відповідно до норм міжнародного права», – сказав Зеленський.

Президент України наголосив, що екіпаж збитого літака діяв у суворій відповідності до міжнародних льотних правил та інструкцій.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 11 січня, президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки» та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

За його словами, «в умовах погроз і залякування іранської нації, що надходили з боку американського режиму-агресора після мученицької смерті генерала Касема Сулеймані, збройні сили Ірану були приведені до стовідсоткової бойової готовності для захисту від ймовірних атак із боку США. На жаль, людський фактор і помилковий пуск призвели до великої катастрофи».

Київ наполягає на проведенні відкритого розслідування, очікує повернення тіл загиблих і виплат компенсацій.

Літак рейсу PS752 розбився в Ірані 8 січня, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.