За словами міністра, Україна вимагає віддати "чорні ящики" відразу / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко розповів, коли «чорні ящики» зі збитого українського літака Іран передасть Україні.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко розповів, коли «чорні скриньки» зі збитого українського літака Іран передасть Україні.

Читайте такожНаступного тижня в Україну приїде спеціальний представник уряду Ірану – ПристайкоЯк передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у Верховній Раді України, відповідаючи на питання народних депутатів.

Відео дня

Глава МЗС нагадав, що вчора ввечері провів телефонну розмову з іранським міністром закордонних справ Джавадом Заріфом.

За його словами, іранський міністр запевнив, що «наразі, бо відповідальність у першу чергу лежить на владі Ірану з розслідування, у будь-якому випадку, згідно Чиказької конвенції, пропонується наступний алгоритм дій: спільна команда з розслідування - іранська, канадська і ми теж приєднуємося до нього, отримують доступ до «чорних скриньок» на місці».

«Після цього, окремо, «чорні скриньки» іранська сторона готова передати Україні. В принципі, це відповідає міжнародним нормам, хоча ми однаково вимагаємо віддати нам їх одразу, щоб забезпечити незалежність і об'єктивність розслідувань», - сказав Пристайко.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки» та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.