Президент Польщі назвав ті події добрим прикладом спільної історії обох країн \ president.gov.ua

Президент Польщі Анджей Дуда запропонував президенту України Володимиру Зеленському спільно вшанувати польських і українських солдатів, які загинули у Варшавській битві з більшовиками у 1920 році.

Читайте такожЗеленський чекає на візит Дуди в Україну

Про це Дуда сказав на спільній прес-конференції з президентом України в Освенцимі. Глава польської держави повідомив, що обговорив з українським колегою спільні дії, які можна зробити цього року з метою зміцнення зв'язків між нашими суспільствами.

Відео дня

«Задля побудови гарних зв'язків між нашими народами я запропонував пану президентові, щоб ми спільно увічнили пам'ять польських і українських солдатів, які боролися в 1920-му році з більшовицьким нападом», - наголосив Дуда.

Президент Польщі зазначив, що цього року буде сто років як польські солдати, яких часом символічно називають солдатами Юзефа Пілсудського, та українські солдати Директорії Української народної республіки на чолі з Симоном Петлюрою перемогли більшовиків у Варшавській битві.

Дуда заявив, що українські солдати хоробро боролися і віддали життя за справу, за яку боролися також польські солдати.

Президент Польщі назвав ті події добрим прикладом спільної історії обох країн.

«Я запропонував пану президентові, щоб ми увічнили і відсвяткували цю пам'ять. І я радий, що багато історичних питань, які дотепер були як перешкода, тепер послідовно і спокійно вирішуються. Я подякував панові президентові за згоду, за прихильність до ексгумаційних робіт. Завдяки цьому зможемо увічнити наших солдатів у Львові і у інших місцях, а це для нашого суспільства дуже важливо», - сказав Дуда.

Як відомо, Варшавська битва відбулася у серпні 1920 року. Вона стала вирішальною у польсько-більшовицькій війні 1919-1921 років і дозволила відстояти незалежність Польщі.