Ілюстрація / REUTERS

Російський історик Андрій Зубов заявив, що керівництво Росії знаходиться в "ситуації нездоланої помилки", продовжуючи ототожнювати себе зі сталінським режимом.

Читайте такожКравчук виступив на путінському каналі, щоб підтвердити слова Зеленського про СРСР

Так він прокоментував в блозі на сайті «Обозреватель» реакцію Кремля на слова президента України Володимира Зеленського про те, що до Другої світової війни призвела змова тоталітарних режимів. "Якщо Росія – це продовження сталінської держави, тоді зрозуміло, що людям прикро, люди ображені", – зауважив історик.

Відео дня

"Абсолютно правий Зеленський і поляки і абсолютно неправий Пєсков з тієї простої причини, що дійсно змова двох тоталітарних режимів стала прямим приводом до війни, що розпочалася 1 вересня 1939 року. Інші винні побічно, а сталінський режим і гітлерівський режим винні безпосередньо. Якби Сталін не підписав пакт з Ріббентропом, то війни б не було. Це очевидно як два помножити на два", – підкреслив він.

Зубов звернув увагу на те, що держави, які брали участь у Другій світовій війні, сьогодні кваліфікують ті події як злочин і помилку, але як щось, "до чого народ не має стосунку зараз". Зокрема, "країнами, що подолали минуле", є Німеччина і Україна, – сказав історик.

Водночас він констатував, що режим в Росії продовжує ототожнювати себе зі сталінським режимом і перебувати "в ситуації нездоланої помилки". "Помилки, яку вони вважають зовсім і не помилкою, а правильними діями. І тоді, відповідно, вони опиняються поза всього цивілізованого світу", – зауважив історик.

"Росія, на жаль, залишається в своєму минулому. І це найбільша трагедія Росії", – резюмував він.