Володимир Зеленський / REUTERS

У МЗС РФ назвали «замежними» слова президента України Володимира Зеленського про те, що змова тоталітарних режимів призвела до початку Другої світової війни.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це на брифінгу в Москві сказала офіційний речник МЗС Росії Марія Захарова.

«Просто позамежно звучать заяви президента України Володимира Зеленського, який фактично зрівняв роль Радянського Союзу з Третім рейхом «у розв'язанні Другої світової війни, що дало змогу нацистам запустити смертоносний маховик Голокосту». Це каже не людина, яка свідомо заявляє про себе як про неонацистів - це каже президент держави, яка прагне досягнення нових демократичних висот», - заявила вона.

Відео дня

«І після цього українська влада задається питанням, чому їх народ не хоче жити з ними в одній країні?», - сказала Захарова.

За її словами, такі заяви переходять всі межі в принципі, вони є відвертою зрадою історії «свого ж народу».

«В окопах на полі бою як солдати і офіцери йшли з єдиною гранатою на фашистські танки - це була єдина Червона армія, яка зробила те, чого інші зробити не змогли, а багато хто не захотів - вона звільнила людство від коричневої чуми», - сказала вона. Захарова додала, що «вигадувати рівну відповідальність вбивці і жертви злочинно й аморально».

Вона також звернула увагу на заяву екс-президента України Леоніда Кравчука про те, що Гітлер і Сталін зустрічалися у Львові.

«У мене одне питання до Кравчука - Вас чим там лікують?», - сказала Захарова.

Читайте такожКравчук виступивши на путінському каналі, щоб підтвердити слова Зеленського про СРСР

Як повідомляв УНІАН, 27 січня Зеленський на спільній з президентом Польщі Анджеєм Дудою прес-конференції в Освенцімі заявив, що «Польща і польський народ першими відчули на собі наслідки злочинної змови тоталітарних режимів. Це призвело до початку Другої світової війни і дало змогу нацистам запустити смертоносний маховик Голокосту».

Зеленський додав, що «сьогодні всім демократичним державам слід об'єднати свої зусилля. Європа і світ не мають права сьогодні мовчати, як це було в 1939 році, не мають права на байдужість і бездіяльність».

За словами президента України, лише згуртованість міжнародної спільноти може дати відсіч будь-якої агресії і вберегти людство від нових страждань.